Monday, February 4, 2008

VINAIGRETTE








VINAIGRETTE : 3. zeytinyağı. sirke. tuz ve karabiber karışımı sos. sirkeli salça. zeytinyagi. tuz ve karabiber karisimi sos. http://www.seslisozluk.com/
Vinaigrette'in anlamini sozlukten boyle buldum. Gercekten de butun temel, zeytinyagi ile sirkenin karistirilmasi esasina dayaniyor, farkliligi kullanilan tatlandiricilarda.Temel bir vinaigrette ornegini anlatayim.
MALZEMELER :
* 1 tatlikasigi hardal (krem gibi olanindan)
* 1 orta boy arpacik sogani, (kirmizi renkli)
* 1 dal tarhun otu
* 1 Turk kahvesi fincani kirmizi sarap sirkesi
* 3 kahve fincani kanola yagi
* tuz, seker ve karabiber
HAZIRLANISI :
1- Arpacik sogani mumkun oldugunda kucuk dogranir. Tarhun otu, incecik kiyilir.
2- Hardal karistirma kabina alinir, uzerine sirke eklenir. Sık telli bir cirpma teli alinir . (Cirpma telleri birbirinden farkli oluyor ve fonksiyonlari da farkli, sıik telli olanina PIYANO CIRPMA TELI deniliyor.) Hardal, sirke, tarhun otu ve sogan cirpilirken sivi yag yava yavas eklenir.
3- Butun siviyag eklendiginde vinaigrette hazirdir, bir fiske tuz, seker ve kararbiberle tatlandirilir.
****
Tarifi sozluk yardimiyla bu hale getirdim. Aslinda sogan bence arpacik sogani degil, kirmizi oval bir sogan, yalniz pek minik. Cok sevimli, benim saygimi ve sevgimi kazandi. Bu tarhun otu denilen seyi de ilk kez burada gordum, aman ne keskin bir kokusu var. Siviyag olarak biz kanola yagi kullandik. Cunku shef oyle istedi, nedendir bilmem, buralarda bir kanola merakidir gidiyor, yoksa ben zeytinyagini tek gecerim.
Bu vinaigretti nerelerde kullaniyoruz. Firina sebze koydugumuzda boyle bir karisim yaptik ve sebzeleri marine ettik. Yani firina gidebiliyor, ayni zamanda cok kullanilan bir salata sosu.
FIRINDA TAVUK'ta kullandigimiz sebzeleri vinaigrettele marine edip beklettik ve ondan sonra firina verdik.Bekletmemiz, sebzelerin marinadi absorbe etmesi icin.
Vinaigrette'te yukarida dedigim gibi asil olan sivayag ( aslinda zeytinyagi ) ve sirkenin karisimi. Diger tatlandiricilar sizin karariniz. Mesela 4 nolu fotografta taze kekik kullandim, ama icinde hardal yok, 3 nolu fotografta hardal var ama herhangi bir ot yok. Onemli olan siviyag ve sirke olcusu; sirke1 fincansa , siviyag 3 fincan
Ayrica KREMALI VINAIGRETTE var . Onda da hersey ayni ama 1 olcu sirkeye karsilik, 3 olcu siviyag degil.
1 olcu sirke+ 2 olcu siviyag + 2 olcu krema
PS : Yukaridaki ilk iki fotografin hangisinin dogru oldugunu soruyorum ama aslinda ben ikisinin de rengini begenmedim :) Cunku iki fotografin da rengi orijinalinden farkli. Ben fotograf uzerinde oynamis degilim, bilsem de oynasam keske. Sadece, hic bir fotografimi gun isiginda cekmedim bugune kadar, zaten imkanim da yok. Sartlarim boyle elveriyorsa, bari bu sartlarda en iyi fotografi cekeyim diye ugrasiyorum. O yuzden sordum .
Bir de orijinal malzeme listesini yazayim, herhangi bir hataya mahal vermemek icin.
Basic Vinaigrette :
* 1 tsp Dijon Mustard
* 1 med. Shallot
* 1 branch tarragon
* 1 oz Wine vinegar
* 3 oz Canola oil
* salt, pepper and sugar to taste.
Basic Cream Vinaigrette:
* 1 tsp Dijon Mustard
* 1 med. Shallot
* 1 branch tarragon
* 1 oz Wine vinegar
* 2 oz Canola oil
* 2 oz heavy cream

9 comments:

Tijen said...

Blogger'ın yeni versiyonuna geçtiğimde orada karşıma çıkan örnek sayfa tasarımlarından birini seçmiştim. Tabii hangisi şu anda hatırlamıyorum ama bakıp söyleyebilirim. Ondan sonra da bir şey yapmadım. Sadece fotoğrafı nereye koyacağıma karar veriyorum, boyutuna, sonra da fotoğrafla sağ taraf arasındaki sütun arasında da yazılar yer alıyor.

Gönül said...

sosları merak ettim artık verirsin bi ara tariflerini şekercim...kekte süper çayımın yanına bi dilimcik aldım ellerine sağlık..sevgilerimle öpüyorum

EZGi :)) said...

sosu bende merak ettim.alttaki gerçek sanırım.sevgiler canım

Anonymous said...

kekin harika görünüyor ellerine sağlık. Tatlı yorumun için teşekkürler.

Ferhanca said...

Sayfa çok güzel ..Fasulyeleri uzanıp alamka geldi içimden..
ellerinize sağlık ,sevgiler..

sarımutfak-hande said...

slm
hepsi ayrı güzel ayol bunların ellerine sağlık canım
sevgilerimle
öptüm

Betül İnce said...

Sevgili Daniel Efe,

Vinegrette tarifleri gerçekten hoş, biz de burada fuar zamanları ziyaretçilere tadım yaptırırken değişik karışımlar hazırlardık ve dediğiniz gibi tatlandırma kişiye özel. Benim en çok tercih ettiğim erken hasat, kırmızı şarap sirkesi ve nar ekşisi, veya karadut sirkeli olandı.
Çok cazip sunumlarınız var.

Sevgilerimle.

NiNo said...

harika olmus ellerinize saglik

Anonymous said...

Harika çok teşekkürler.
Ha bu arada ben de anlamını bilmediğim ingilizce almanca kelimelere seslisözlük ten bakıyorum.
http://www.seslisozluk.com/