Monday, March 31, 2008

LADY FINGERS (Savoiardi) VE ZABAGLIONE

LADY FINGERS

MALZEMELER:
* 5 yumurta
* 1 su bardagi un
* 2/3 su bardagi seker
* pudra sekeri

YAPILISI:
* Yumurtalarin aklari ve sarilari ayrilir
* Yumurta beyazlari cirpilmaya baslanir. Listedeki sekerden 2 yemek kasigi alinip yumurta beyazlarina eklenir. Cirpma islemi devam eder. Yumurta beyazlari kar gibi olmalidir.
* Kalan sekerlerle yumurta sarilari cirpilir.
* Sonmesine izin vermeyecek sekilde karistirarak yumurta beyazlarinin ucte biri yumurta sarisi seker karisimina yedirilir. Yine unun ucte biri ve tekrar yumurta aklarinin ucte biri seklinde eklemeye devam ederek, butun malzeme karistirilir.

LADY FINGERS

* Karisim varsa bir krema torbasina yoksa herhangi bir torbaya doldurulur. Torbanin bir ucu kesilerek krema torbasi gibi kullanilabilir. Yagli kagidin uzerine parmak seklinde sıkılır. Uzerlerine pudra sekeri serpilir. 170-175 C derece firinda 10 dakika veya daha az bir surede biskuvilerimiz pismis olarak kullanima hazirdir.Biskuvilerin renginin hafifce donmesi de pistigine hukmetmek icin yeterlidir. Siz rengine dikkat ederek pisip pismedigine karar verebilirsiniz.

Bu biskuviler kendi basina pek cekici bir lezzete sahip degiller. Tiramisu ve bazi diger pastalarin yapiminda kullanilir. Aslen 'genoise kek'le ayni seymis. Sadece sekli farkli. Benim lady fingers biskuvilerim tam not aldi. Hatta Sef, kendininkilerden bile daha guzel yaptigimi itiraf etti. Nasil yaptiysam bilemiyorum, hepsini ayni boyda urettim. Pastacilar lady fingers biskuvileri pek yapmazlarmis. Cunku bu biskuvileri kolilerle satin almak cok daha ucuza mal oluyormus. Ama hem biskuvilerini kendi yapmak isteyenler icin hem de bu biskuvileri kolay bulamayanlar icin umarim kullanisli bir tarif olmustur.
Yalniz Sihirli Kepce - Feyza bu zarif ladynin parmaklarini pek kaba bulmus. Bunlar olsa olsa vezir parmagi olur, dolma gibi gorunuyor, o ne oyle demis :) Eh sagolsun ne diyeyim. Lady'yi biraz daha bakimli olmaya, o kaba ellerini hergun kremlerle , ozel sutlerle ovmaya davet ediyorum.


ZABAGLIONE

ZABAGLIONE
MALZEMELER:
* 3 yumurta sarisi
* 1/4 su bardagi seker
* 2 yemek kasigi su
* Vanilya tohumlari (cekirdegi)

YAPILISI:
* Benmari usulu bir pisirme yapilir bu sos icin. Yani tencereye su koyulur, orta ateste su isinirken, tencerenin uzerine suya degmeyecek sekilde ayri bir kap konulur.
* Ozellikle zabaglione yaparken suyun kaynamamasi lazim. Devamli surette yumurtalar cirpilir. Hacim neredeyse uc katina cikar.
* Aslinda termometre ile kontrol yapilir. Belli bir sicakligin ustune cikmamak lazim.Sicaklik limiti asacak olursa kabimizi kenara cekip karistirmaya devam ederiz.
Yalniz ben ulasilmasi gereken dereceyi hem hatirlayamadim hem de zaten termometre kullanimi ev mutfaklarinda pek yaygin olmadigi icin diger noktalara dikkat etmek yeterli.
* 2 yil once izledigim bir videodabu sos yapilip , bardakta sarap ve portakalla birlikte servis edilmisti. O zamanlar adinin zabaglione oldugunu bilmiyordum. Farkli bicimlerde degerlendirilebilir.

23 comments:

Hülya said...

Etkinlik sayfasında ki tartınıza vurulup geldim;)

Ellerinize sağlık.Tebrikler...

Feyza Fidan said...

Amaaaaaaaaaaaaaaaanin, şefimmm bunnar bizim vezir parmağı kibi bişiler diycem deil..Kedi dili diycem heç deil..Pek nefasetliye benziyorlar, hasretle tarifini bekliyorum,
Öptüm seni...

Aybike Ceylan said...

Nagehan'cigim,
Harika seyler yapiyorsun, ellerine saglik.

Sevgiler ve guzel bir hafta dileklerimle.

pelince said...

Bu ne değişik bir şey,merakla bekliyorum...
Yine nefis lezzetler öğretiyorsun,yüreğine sağlık..

Disalce said...

canııım harika görüntüler bunlar....

tarifi merak ettik vallaa....

ellerine sağlık....

enfeeees....

Yasemin said...

merhaba etkinlik sayfasi ile tanidim sitenizi basarili tarifleriniz var gercekten.. daha sık zıyaretınıze gelecegim. sizi de linklerime ekledim.. gorusmek uzere..

İlker Ergin said...

canım hadi,dünden beri gidip geliyorum tarif yazmışsındır diye,ama yok birşey hala.bekliyoruz sabırsızlıkla.sevgiler.

Gönülünce Lezzetler said...

Hımmm nefis olmuş bunlar nefis ellerine sağlık canım...

Kevser - Elda'nin Annesi said...

Nagehan'cim,
zabaglione'nin yogun vanilya kokulari mi geldi ne burnuma?

Görüntüsü zaten muhtesem, hersey icin ellerine saglik, ladyfingers'leri de kendin yapmissin valla harikasin, sen bu isleri astin.

Selamlar ve kocaman öptüm..

Anonymous said...

nefis bir goruntu
ellerine saglik canim

www.yenitadlar.blogcu.com

DİDEM ÖZCAN said...

Nagehan'cığğğııııımmm,

Aaa ben bunları tek başına da yerim, pek de severim:))) Amaaa, pudünglere bulanmış halini de asla geri çevirmem:)))

Ellerine sağlık Efe'nin anneciği...

Sımsıcak sevgiler, kocaman öpücükler sana ve Efe'ciğeeee....

Leziz Tarifler said...

Tartın çok güzel, lady fingerlar da. biraz fazlaca mı pişmiş yoksa resimden mi kaynaklanıyor.

Emelin Mutfagi 01(Emel Ceyhun SABIR) said...

MM nefisler, cok cekici..blogumda mutlaka denemeliyim bolumune kaydettim lady_finger i, ellerine saglik, sevgilerimle Nagehan'cim, emel

tadınadoyamadım-dilek said...

Canım ellerine sağlık
kedidili olmuş işte daha en olsun:)

ben hazır paketlerden aldım
bir dahaki sefere senin tarifi denemeyi düşünüyorum

Diyet etkinliğine katılımın için geçte olsa teşekkür etmek istedim

sevgiyle kal
mutlu haftasonları

ayseyaman said...

Nagehancim her zaman hazir aldigim lady fingerlarin tarifini vermissin ellerine dert gormesin canim, tesekkurler, en kisa zamanda tiramisumu bu fingerlarla yapacagim insallah..canim gecte olsa gozun aydin dilegin icin de tesekkurler, saol..
Bu arada Orlando ziyareti yapmaya niyet etmissin, bu haftasonu kismet olursa supriz bir misafirim daha olacak gerceklesirse blogdan haber verecegim kismet olursa senide beklerim..onceden haberleselim ayarlayalim..mail adresim sayfamda oradan bana ulasabilirsin..gorusmek dilegiyle..sevgiler

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) said...

Nagehancım kedi dili kullandığımız her yerde bunu da kullanabilir miyiz? Tabii bu kadar eşit ölçüde yapabilir miyim emin değilim. Belki pasta kenarını dolanmada kullanabilirim.
Sevgiler,
Esra

Feyza Fidan said...

Şefimmm, valla kaba bulmadum küne, nie öyle yazıp beni üzdün şimdik :))) Bak ne dimişim pek nefasetliye benziyorlar dimişim :)))
Canım Şefimm hem sen nerelerdesin, bir ses ver merak ettim seni...
Öpüyorum kocaman seni ve çapaklı gamzelimi...

Gönül said...

eheheheheheh dimek gepçem öyle didi...e didiyse doğrudur nagehanım yeavrımmmm bencede bakımlı olsun....hani bunun manikürü:)))) ellerine sağlık bacım ha bire yapıp yiyon heeee sonrada tabi 120 kilo oldum die vahvahlanırsın:)))) ahahahahaha kız allahmı söyletti yoksa 120 mi olcan bilemeycen :)))))) hade öpüyorum yavrunu ve senüüü...sevgülerümle

nagehan said...

Adaşım merhaba,
Bunlar ne güzel olmuş böyle ellerine sağlık... Demek ki evde kendimiz yapabiliriz kedi dili bisküviyi, teşekkürler paylaşımın için......

Sevgiler
Nagehan

pelince said...

Canım özlettin kendini nerelerdesin???
Öpüyorum..

emineninemekleri said...

Nagehancim, canim ellerine saglik, inan nefis olmuslar.

Kocman öpüyorummmmmmmmmmm
Emos

egeli said...

Vayyy... süper olmuşlar ellerinize sağlık.Sitenize ilk defa ziyaret ediyorum ve bundan sonra her zaman.Sevgiler.

Anonymous said...

merhaba ladys fingerler super gorunuyor ...senelerdir ben de yapabilir miyim diye hep dusundum ama ceseret edemedim ! tiramisuyu ailece cok seviyoruz fakat bulmam cok zor oluyo...{FLORIDA}da ... benim sorum olacak size ?yaptiktan sonra ferezer da saklayabilir miyim veya dolapta ne kadar muhafaza edbilirim t.edrim bebeklerinizle beraber mutluluklar