Friday, March 28, 2008

MANGO SALATASI

MANGO SALAD

MALZEMELER:
* 1 adet mango
* 2 adet shallots (nasil bir sogan oldugunu anlatmaya calismistim verdigim linkte)
* 1/2 jalapeno biberi ( cok aci bir biber)
* Kanola yagi
* Misket limonu suyu ( kucuk yesil limonlar -lime-)
* Balik sosu (berbat kokuyor)
* Taze kisnis
* Bir fiske seker
YAPILISI:
* Mangolar zar gibi dogranir. Cok ince kiyilmis shallot soganlari eklenir. Biber de mumkun oldugunca kucuk dogranir.
* Kalan butun malzeme karistirilir
* Kisnis goruntu olarak maydanoza benziyor. Bulamazsaniz maydanoz kullanabilirsiniz.

Gelelim benim fikrime. Bu salatayi yemedim. Okulda yaptik ama akibetini soylemeyeyim daha iyi. Balik sosu kullandik.O kadar feci bir sey ki. Tahmin edebileceginiz en kotu balik kokusunu kim salatasina eklemek ister ki. Gercekten kim bir sise balik kokusu alir ki?
Bu salata Tayland usulu boyle, adamlar balik sosunu bircok yemekite kullaniyorlar. Icerisinde deniz urunleri olan makarnada (noodles) bir parca tolere edebildik. Biraz yedik ama mango salatsinda ne isi var.
Bu okulda , orijinaline bagli kalarak yaptigimiz tarif ama ben denedigim, sevdigim ve evde tekrar yaptigim bir mango salatasindan soz edeyim. Yine ilk kez gecen yil mangonun tuzlu ve limonlu salatasini burada yemistim.Icerisinde cestili yesillikle , misket limonu suyu ve cok az olmak kaydiyla susam yagi vardi. Ayrica salataya susam kavurup karistirmislardi. Susami kavurup kokusu cikinca istediginiz salataya karistirabilirsiniz zaten.
Yani yukaridaki tariften balik sosunu cikarip yerine bir kac damla susam yagi ve kavrulmus susam eklersek , degisik hos bir salata olur. Kanola yagini da cikarip sadece bir kac damla susam yagiyla iktifa edersek bence guzel bir diyet salatasi da olur.
Not: Okulda yaptigimiz yemekleri alelacele fotograflamaya calisiyorum. Zaten yetenekli degilim ama kompozisyon yapamiyorum. Oyle sirin sirin yemek takimlarimiz, salata kaselerimiz yok. Evde de imkanlarimiz sinirli. O yuzden yakin fotograf cekeyim bari diyorum :) Boyle bir sonuc cikiyor ortaya

7 comments:

Anonymous said...

Bakiler sevgiler adına nice dilekler vardır. Ölümü bile ayırır saymayan gönüller vardır. Mesafeler araya set çekmişse ne çıkar, dualarda birleşen gönüller vardır. Hayırlı cumalar.. semiha
www.karabiberinmutfagi.blogcu.com

SOFRAOZLEMİ said...

bacım ben mangoyu sade alsam.:)
bilmediğim şeylerle karıştırıp
yemesem..
değişik ve ilgiinç bir tarif olmuş cnm..sayende öğrenmiş oldum..
ellerine sağlık..

Kevser - Elda'nin Annesi said...

Nagehan'cim,
simdi bu resim gercekten cok güzel cikmis ta, taaa ne diyeyim, acikcasi bende mango gibi sevdigim bir meyveye bu icindeki sogan vs. yakistiramadim, ama seninde dedigin gibi Asya usulü oldugu icin onlar pek bir severlerdir mutlaka.

Mangoyu bende daha cok sade haliyle seviyorum ama pastalarda ve tatlilarda da güzel oldugunu biliyorum.

Selamlar ve öptüm..

Anonymous said...

çok değişik bir lzeete benziyor

ellerine sağlık
sevgiler

emineninemekleri said...

Nagehancim, canim ay ne degisik bir salata türü. Acaba biz türklerin damak zevkine göremi bilemiycem. Meyve olarak cokkkkkkk severim ama salatasi nasil olur bilemiycem. Canim benim ellerine emegine saglik.

Kocaman öpüyorummmmmmmmmmm
Emos

Feyza Fidan said...

Şefimmmm, Öslemimm gibi bende mangoyu mango olaraktan rica ediim..Hele berbat kokan bişilerle asla ve kataa yimemmmmm :)))))))))))))))
Öptümm seni..

aslı'nın mutfağı said...

Ellerinize sağlık, çok değişik olmuş.. Ben kurs maceralarını ve çektiğin fotoğrafları zevkle takip ediyorum..