Saturday, March 22, 2008

HINDISTANCEVIZI SUTLU GANAJ TART

COCONUT GANACHE TARTE

TART TABANI
MALZEMELER:
* 1 + 1/3 su bardagi un
* 1 tatli kasigi kakao
* 150 gram tereyagi
* 1 yumurta, hafifce cirpilmis
* 1 tatli kasigi seker
* 1 fiske tuz
* 2 - 2,5 tatlikasigi sut (gerekirse)

YAPILISI:
* Tereyagi kup kup kesilir. Un, seker , tuz ve kakao karistirma kabina alinir.
* Soguk tereyagi ile un birbirine iyice yedirilir. Parmaklarla un ve tereyagi ovusturularak bulgurumsu bir karisim elde edilir.
* Yani tereyagi ile unu birlestirecek sekilde yogurmuyoruz. Aksine karistirdigimiz kucuk parcalar halinde olmali elimizdeki karisim.
* Bu karisimi masaya dokuyoruz. Ortasina cirpilmis yumurtayi aliyoruz.
* El bilegine yakin olan kisimla yukaridan asagiya dogru hamuru yogurmaya yani birlestirmeye basliyoruz.
* Hamuru bir butun haline getirmek yani birlestirmek cok kisa surmeli. Tartin hamuru fazlaca yogurulmaz. Ancak elimizdeki bulgurumsu karisimi hamur haline getirecek kadar yoguruyoruz.
* Bu asamada cok kontrollu bir sekilde soguk sut ekliyoruz. Malzeme listesindeki sutun tamamini kullanmayabiliriz. Elimizdeki karisim hamur haline geldiginde sut eklemeyi birakiyoruz.
* Hamuru strec filme sarip buzdolabina koyuyoruz. Bir sure dinlenen hamuru buzdolabindan cikarip ince bir sekilde aciyoruz.
* Varsa tart kalibi ya da herhangi bir kek kalibina actigimiz hamuru yerlestiriyoruz.
* Hamurun ustune kalibi kapatacak kadar bir aluminyum folyo koyuyoruz. Onun da ustune agirlik yapmasi icin pirinc ya da fasulye gibi herhangi bir kuru gidayi koyup firinda hamurumuz pisene kadar tutuyoruz.
* Hamur pistikten sonra ortasindaki aluminyum folyoyu cikartiyoruz. Hamurun yeterince pismis olmasi lazim. Cunku ganasi doldurduktan sonra yeniden firina gitmeyecek.

HINDISTANCEVIZI SUTLU GANAS (DOLGU MALZEMESI)
MALZEMELER:
* 200 ml hindistancevizi sutu
* Ceyrek su bardagi seker
* 1 tatli kasigi toz zencefil
* 3 yaprak jelatin
* 150 gram % 75 cikolata

YAPILISI:
* Ilk uc malzemeyi tencereye alip kaynatiyoruz.
* Jelatinleri once soguk suda bekletip yumusatiyoruz. Suyunu sıkıp hindistan cevisi sutunun icine atiyoruz, erisin diye.
* Kucuk kucuk dogranmis cikolatayi da ekliyoruz hemen. Cikolata eridiginde ganasimiz kullanima hazirdir.
* Pisen tart hamurumuz sogudunda, oda sicakligina gelmis ganashla dolduruyoruz. Buzdolabinda bir gun boyunca bekletip, ertesi gun cikolata parcalariyla susleyip servis ediyoruz.Afiyet olsun


COCONUT GANACHE TARTE

Bu tart da beni benden alan bir tatli. Ilk ganash denememi evde, pek kalitesiz bir cikolatayla yapmis ve zavalli kremami araya vermistim. Hic begenmemistim, nedir bu milletteki ganas meraki diye dusunmustum. Aslinda sorun cikolatadaymis. Sefin sirlarina yine geldik. Burada en onemli unsur kakao orani yuksek bir cikolata kullanmak.Sordum, madem sut ekliyoruz , neden kakao orani dusuk bir cikolata kullanmayalim ? Kakao orani dusuk bir cikolata kullansak da az sut eklesek olmaz mi dedim. Tabi neden olmasin ama kalite dusuyor, lezzet dusuyormus.Yani iyi ganash yapmak icin iyi kalite, yuksek kakao orani olan cikolata kullanmaliyiz. Iyi sonuca ulasmanin yolu bu.
Ganasha ben aslinda toz biber ekledim. Ayin sefi yarismasina katilmakti niyetim, uzerini de armutla susleyecektim ama gec kaldim. Cikolatayla aci biber bence gayet guzel bir lezzet. Yarismaya katilamasam da denemis oldum. Eve getirene kadar tartin yarisini yedim. Cikolata oyle bir sey ki, bir parca alinca gerisi geliyor.
Bu tarifimle sevgili Ozlem'in ev sahipligini yaptigi pasta etkinligine katiliyor, Ozlem'e de kolayliklar diliyorum.

EK: Hindistancevizi sutu Turkiye'de sanirim hindistancevizi yagi olarak geciyor. Ganaj yapilirken kullanilan kremanin yerini gayet guzel dolduruyor. Kremaya iyi bir alternatif hatta hindistancevizi yagini tercih edebilirim. Bu yagi (ya da sutu) daha once Tayland mutafingdan etli ve sebzeli bir yemek yaparken kullanmistik. Tarif oyle diye buyuk bir tencere yemege 2 kutu ( tek kutusu 400 ml) kullanmistik. Sonucta yemegin ustunde bir karis yag yuzuyordu. Binbir zahmetle bir parca etle patlican yakalayabilmistim, lezzetli olmasina lezzetli ama kararinda kullanildiginda. O yemeklerin hicbir fotografini cekmedim cunku fotografi cekilebilir yemekler cikmadi, yagdan bir sey gorunmuyordu.
Hindistancevizi yaginin kutusu acildiginda yuzeyde donmus bir kalip yag , yagi aralayabilirseniz alti da hindistancevizi sutu dolu.Fiyati da bir ucuz bir ucuz ki. En cok 1 dolara gordum ya da daha dusuk fiyatli. Ayni miktar krema, fiyat olarak 3 kati. Az once izledigim bir yemek videosunda tesadufen ayni urunden bahsediliyordu, Turkiye'de bulundugu da soyleniyordu. Denemeye deger.

19 comments:

Feyza Fidan said...

Şefimm, kitlendim kaldım bilgisayarın başına, böyle bi güzellik yok, benim gibi çikolata hastasına ilaçç olmuş buuuuuuuuuuuuuuuuu :)))) Hele resimine ekstradan bayıldım,ellerine sağlık canım şefim,bu arada çok teşekkürler güzel dileklerin için , Nilayla konuşmuşsun :)) Öpüyorum Efeyi ve seniii.

Disalce said...

canım harika görünüyor.....sen tadına ben görüntüsüne bittim...

helede içindeki hin.cevizi sütü çok değişik geldi...

ellerine sağlık....

misler gibi olmuş....

el*ff said...

görüntü süper eminim ki lezzet de öyledir,çok merak ettiğim ve denemek için sabırsızlandığım bi tarif , ellerinize sağlık...

Anonymous said...

Sevmekten korkmadığımız, söylemekten utanmadığımız saygının değerli, düşüncenin önemli, umudun sonsuz olduğu yarınlarda, mutlulukla geçireceğiniz bir ömür dileğiyle..

Ilker Erdem said...

Canim ne kadar guzel bir pasta bu boyle. Inan bakakaldim ellerine saglik. hic daha evvel bir pastada hindistan cevizi sutu kullanmamistim. Sevgiler

ayşegül mutfakta said...

tadıda görüntüsü gibi şahanedir eminim eline sağlık çok güzel olmuş gerçektende göz dolduruyor..
sevgiler

Mutfak Havlusu said...

bunu yapmasaydınız buraya koymasaydınız ben hala mutlu olucaktım ama bu görüntü karşısından kaldım öyle:)

ya cidden bu ne olmuş böyle harika birşey olmuş,bir daha böyle şeyler yapmayın ne gerek var:))

çok merak ettim tadını,yoğun bir çikolata tadı vardır şimdi..
harika!
muhteşem!

EZGi :)) said...

canım harika görünüyor ellerine saglık sevgiler

Beyza said...

Nagehan´cim harika bir tart olmus. Tadini düsünmek istemiyorum, bir süre uzak durmaya karar verdim tatlilardan :) Ama bu tarifi birgün mutlaka denemeliyim, yazdim bir kenara :)
Ellerine saglik.
Sevgiler

Kevser - Elda'nin Annesi said...

Nagehan'cim,
bu afetten bir dilim kapmak icin neleri vermezdim bir bilsen???
Süper ötesi birsey olmus, tadinin güzelligini tahmin edebiliyorum desem yalan olmaz herhalde.

Senin de ellerine saglik güzel arkadasim, nefisss ve cok alimli bir tart olmus.

Selamlar ve öptüm..

yaban mersini said...

merhaba..öncelikle bu güzel lezzetler için elinize saglık demek istiyorum..yorum bırakıp çikolatalarımı sormussunuz,bildiginiz kuvertür cikolatanın çeşitli yöntemlerle eritilip ,içine malzemeler eklenip şekillendirilmesinden oluşuyor,biz bunun için arkadaşlarla çikolata kursuna gittik ve kursa ayıp olmasın diye tarif yayınlamayalım dedik ama merak ediyorsanız diyalogyemekleri@gmail.com adresine msj yazarsanız size ayrıntıları anlatabilirim.slmlar..

ayşegül mutfakta said...

selam nagehancım,
tava pizza için sorduğun soruyu burdan cevaplayayım eğer daha kıtır bir pizza istiyorsan birazdaha altını aç ocağın onun dışında kapağını açmanı tavsiye etmem çünkü hamur pişse bile malzemeler çiğ kalır buharla pişiyor çünkü. öpüyorum

Gönül said...

bebişimmmmm ellerine sağlık harika olmuş...heee nilay bilmiyormuş sen ben ve gepçemin birbirimizle muhabbetimizi..dedik kim aradı dediki nagehan hangi nagehan falan olduk anlamadık senin olduğunu deseydiki çapaklının arası hemen anlardık...neyse senle odada ciddi ciddi konuştü sonra dedikki kimdi o...danıel efenin anası dedi biz gepçeyle aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa falan olduk:)) keşke bizide verseydin eddik...numarana baktım çıkmamış yoksa hemen cevaben dönecektik sana:))) kulaklarını çınlattık bebişim....öpüyorum seni ve çapaklumu:))) sevgilerimle

Anonymous said...

Arkadaşım enfes bir tart yapmışsın. Ellerine sağlık. Ama tarçınlı tavuğu da dene pişman olmazsın. Karabiber ve tarçın bir arada çok güzel oluyor. Biz Giritli bir aileyiz bu lezzetleri büyüklerimden öğrendim. Girit mutfağında tarçın çok kullanılır. Tavuklu pilavın üzerine de çok yakışır. Tabi damak zevkleri kişiye göre değişebilir ama benim için mükemmel bir lezzet. Senin tartın da tablo gibi olmuş. Ben de bunu mutlaka deneyeceğim. Memleketten sevgiler....

uygarimizlahayat said...

Harikaaaaaaaaaaa olmuş yaaa harikaaaa, ellerine sağlık...

DENİZSEFASI said...

merhabalar, ezginin sayfasına yazmış olduğun mesajla geldim, hemşeriymişiz çok da sevindim.

görüntü süper valla, harika olmuş, ellerine sağlık

sevgiler...

pelince said...

Off ben bunu atlamışmıyım neyim,şimdi farkettim.Çok nefis gözüküyor ....
Ellerine sağlık..

İlker Ergin said...

canım bu ne ya.bitirdin beni yine.çikolata ve nefes almak benim için aynı şey demek.bayıldım.ellerine sağlık.çok öpüyorum sevgiler.

MMO said...

Merhaba,
Tart müthiş görünüyor.Ellerinize sağlık. :)