Sunday, February 24, 2008

LAMB CHOPS /KUZU KOLU, IRAN PILAVI, KUSKONMAZ

PRESENTATION

KUZU KOLU
MALZEMELER:
* 4-5 parca kuzu kolu
* Un
* Zeytin yagi
* Et suyu
* 2 dis sarmisak
* 3-4 dal taze kekik
* 1 limonun kabugunun rendesi
* Bir avuc kalamata ve yesil zeytin, cekirdekleri cikartilmis
* Karabiber, tuz
YAPILISI:
* Celik tava bos olarak isitilir. Zeytinyagi eklenir eklenmez una bulanmis kuzu eti tavaya alinir (ya da tencere)
* Etlerin her iki yuzu de iyice kizartildiktan sonra ince dogranmis sarmisak, limon kabugu, tuz, karabiber ve kekik eklenir.
* Etleri kapatmayacak kadar et suyu eklenir.
* 150 derece onceden isitilmis firina tavamizi koyup ,etleri 8-10 dk pisiririz. Arzuya gore bu sure daha kisa ve daha uzun da olabilir.

PRESENTATION
PERSIAN RICE / IRAN PILAVI
MALZEMELER:
* Yarim kahve fincani zeytinyagi
* 1 ortaboy sogan, kucuk dogranmis
* 1 dal tarcin
* 3 tane karanfil
* 3 tane kakule
* 2 kuru kayisi, zar gibi dogranmis
* 2 yemek kasigi kuru uzum
* 1 su bardagi uzun pirinc
* 2 su bardagi sebze suyu
* 1/4 demet maydanoz
YAPILISI:
* Soganlar sote edilir, pirinc eklenir. O da kavurulur
* Tarcin, karanfil ve kakule eklenir, kavurma devam eder.
* Sebze suyu eklenip pilav kaynadiginda, tencerenin agzi kapatilip firina alinir
* Pistikten sonra uzum, kayisi ve maydanoz eklenir

PRESENTATION

KUSKONMAZ

* Kuskonmazlarin bir demet halinde tutulur ve saplarindan 1-2 cm kesilir ki boylari esit olsun diye.
* Kaynayan suya kuskonmazlar atilir. 1 dakika kaynayan suda tutulur ve soguk su dolu bir kaba cikartilir.
* Kuskonmazlar icin 1 dakika yeterlidir, cunku hem yenebilecek kivama gelmesini hem de gevrekligini kaybetmemesini istiyoruz.

Yukaridaki uc sunustan biri sefimize ait, sizce hangisi? Yarin da sucumu itiraf edecegim.
yarin:
Ortadaki fotograf sefimizin sunusunu gosteriyor olmaliydi, ama gosteremedi. O kadar hos bir tabakti ki bu. Daha once diger cocuklarin tabaklarini fotograflamistim, sefimiz de bir sunus yapmak istemis. Sefin sunusunu gorunce, oteki cocuklara ' Bu tabaktan sonra sansiniz kalmadi, boyle bir tabak varken, sizin fotograflarinizi yayinlayamayacagim, uzgunum ' dedim.
Sef, oncelikle kuskonmazlar uzerinde calisti.Onlari birbirinden esit uzaklikta duran cok guzel bir demet haline soktu, bu demeti de dik duracak sekilde tabagin bir kosesine yerlestirdi. Daha sonra pilavi daire seklindeki bir kaba iyice bastirarak doldurdu. Yuvarlak bir kalip halini alan pilavini bizimkilerin aksine dikine tabaga yerlestirdi. Arkasindan etleri yine dikine koydu, sanki kaya parcalari gibi, ve ayni paralel uzerine yerlestirmedi, hafif bir zigzag yapti. Tarifte yer alan zeytinleri de etin yanina koyup, etin suyundan bir miktar onlarin uzerine doktu.
Buraya kadar her sey guzel, tabagin fotograflarini cekmek icin sabirsizlaniyordum. Makineden anlamadigim icin, bazi ayarlarini degistirip her sekilde fotografini cektim. Cunku bir hali iyi olmasa oteki halde iyi olur diye dusundum. Ama ne yazik ki ya kuskonmazlar net cikmis, ya da tabagin kalani. Herseyi bir arada net cekememisim, uzuldum. Yarin bir daha, en azindan kuskonmazi ayni sekilde yapmasini rica edip bu sefer daha guzel fotograf cekebilecegim, insallah.

15 comments:

klasiktatlar said...

Yine,güzel tarifinizle gözlerimizi doyurdunuz, elinize sağlık. Yemeğin sunumuna gelince, ikinci kare resimin şefinize ait olduğunu düşünüyorum.
Sebebini siz'in açıklamanızı, merakla bekliyeceğim. Hoşça kalınız.

Aynur said...

kuskonmaz almanlarin SIK SIK yedigi bi sebze ama nasi bi tadi var hic bilmiyorum merakda ediyorum ama alma cesaretim yok bi merakim icin:)

elinize saglik

sevgiler

www.aynurdantarifler.blogspot.com

semra mutfakta said...

çoooook şık bir tabak.ellerine sağlık.

eyvahhyemekyandiocakbatti said...

canikommmmmmmmmmmmmm ellerinize sağlık harika olmuşl bence 3.sunum şefe ait:))) öpüyorum ve sevimli yumurcağını yiye yiye bittiriyorum...öp teyzesi için ....sevgilerimle yeavrımmm

pastacirapunsel said...

Canımmm,
Ahhh, ne kadar özlemişim İran pilavını.... Ben çocukken Acem bir komşumuz vardı, hep yapar bir tabak da bana gönderirdi....
Şimdi bana düşen, hemen tarifi alıp yapmak olacak:))

Ellerine sağlık canım,
Not: Kurabiyeler de enfessssss....
Kocaman sevgiler...

disal said...

canım bi hafta sonu giremedim bloglara.....sen neler ekledin böyle.....

helede senin et pşirme yöntemine bayıldım..mutlaka deniycem.....

ellerine sağlık canım..çok öpüyorum seni...

papatya68 said...

SELAMLAR TAAA MEDİNE DEN KANADA YA SENİNLE BU VESİYLE İLE TANIŞMIŞ OLMAKTAN MEMNUN OLDUM ARKADAŞIM YENİ BİR ARKADAŞIM DAHA OLDU AYRICA KATILIMIN İÇİN ÇOOOK TEŞEKKÜRLER ELLERİNE SAĞLIK İLK MESAJINI GÖZDEN KAÇIRMIŞIM SANIRIM KUSURUMA BAKMA ETKİNLİKTE Kİ ACEMİLİĞİME VER SEVGİLERLE VE SAĞLIKLA KAL HER ZAMAN BEKLERİM

ezgi uğurlu said...

canım benim tabak muhteşem görünüyor.5 yıldızlı otel tadında.ellerine saglık kocaman sevgiler

papatya68 said...

tarifin yay�nda can�m ilk mesaj�m� ald�nm� acaba sanki sorun olu�tu gibi geldi de sevgiler te�ekk�rler

DANIEL EFE'nin annesi Nagehan said...

Klasik tatlar,
Tesekkur ederim, cevabin dogru, sen bu isten anliyorsun demek ki, bizim sefe senin gibi ogrenci lazim :)
Aynurcugum,
Kuskonmazi ben de ilk kez Oktay Ustanin programinda gorunce, kuskonmazin sadece anneannemin salonunda duran bir salon bitkisi olmadigini ayni anda yenilebilen bir sebzeye de isim oldugunu anlamis oldum. O programda kuskonmazi pek bir ovup, keske Turkiye'de de yetistirilm alani artsa demislerdi.Tadini soyle tarif edebilirim, brokoli gibi, dedigim sekilde pisirdikten sonra, istersen tereyaginda biraz kavurabilirsin, istersen uzerine limon ve zeytinyagi dokup yiyebilirsin, onemli olan cok pismemesi, sicak suda 45 sn dursa yeter.

Semra
Guzel yorumun icin tesekkurler.

Gonulcugum
3. tabak bana ait. Demek ki Feyza gibi senin de gonlunun sefi benim, tesekkurler :) Hatta benim etim biraz kuru da oldu, fazla pisirmisim, burada eti neredeyse cig yiyorlar

Rapunselcigim,uzun sacli guzel
Tesekkurler guzel sozlerin icin.Iran pilavinda kakule kullanmisiz, cok duymustum bu baharati ama ancak okuldan eve donup sozluge bakinca ne pisirdigimizi anlayabiliyorum kimi zaman :)

eyvahhyemekyandiocakbatti said...

kııı danıel efenin anacuğuuu senin evde köpekmi varrrr ayy ben onuda almayım...hayatcım köpeğin yanından geçerimde kedininkinden asla geçemem..apartmanda kedi varsa girmem komşuyu ararım o indirir ben öyle inerim yani o derece okrakrım anlıyacağın....hade öpüyorum seni mesai başladı çalışma zamanı:)))

nagehan said...

Merhaba adaşım,
Yemeğin harika görünüyor ellerine sağlık. Banada beklerim
Sevgiler
Nagehan

Feyza Fidan said...

Şefimmm, ay anam yok yaa sen bize olmuşsunuz diyosun yaa kesin dalga geçiyosun..Kesin bize öyle diyosun ama içinden hele gelin şu tabaklarımın içündekilere bi bakında kim olmuş kendü gözlerinizle görün diyosun demiiii..
Valla ne diyim, harika ötesi herşey...Lezzet fışkırıo resimlerden ..Her üç tatda damağıma yabanci ama olsa şimdi hepiciğiyle gayet samimi olurum valla :)))
Öpüyorum seniiii...

DENİZSEFASI said...

merhaba,
hemşeri olmamıza çok sevindim ve de tanıştığımıza.
yemekler çok güzel görünüyor, resimlerde capcanlı. ellerine sağlık
sevgiler...

ugurbocegimleafiyetle said...

Görüntü muhteşemmmm olmuş, şık bir restauranttan fırlamış gibi görünüyür, ellerinize sağlık...