Saturday, February 16, 2008

EVDE MAKARNA YAPIMI / FETTUCINE

PASTA MACHINE
MALZEMELER :
* 220 gram un
* 2 yumurta
* 20 ml zeytinyagi (3-4 yemek kasigi)
* Gerek olursa bir avuc soguk su
YAPILISI:
Unun ortasini acip yumurtalari kiriyoruz, havuza yagi da ekliyoruz. Yavas yavas kenarlardaki unu ortadaki yumurta ve yagla karistirmaya basliyoruz. Mumkun oldugunca sert bir hamur elde etmemiz lazim. Cok gerekli oldugunda su kullanabiliriz. Uzun sure elle hamuru yogurup , ozlestiriyoruz. Buzdolabinda yarim saat bekleyen hamuru parca parca kesip makarna makinasinin bir tarafinda aciyoruz, diger tarafinda ise kesiyoruz. Bu sekildeki makarnaya ' fettucine' deniliyor. Makarnalar unlanip tepsiye serilerek kurutulabilir veya hemen haslanip servis edilebilir. Fettucineler, kus yuvasi gibi yuvarlanip kurutulur ve sekli bozulmadan haslanirsa, sunum daha guzel olabilir.
Makarna makinasinin uc gozu var. Sol taraftaki gozu (ustteki fotograf) hamuru acmak icin, sag taraftaki gozu (alttaki fotograf) de hamuru 'fettucine' seklinde kesmek icin. Sag tarafta, en distaki gozu de 'noodles' kesmeye yariyor. Noodles sehriye gibi ince bir makarna cesidi, bu makina kullanilarak istenilen uzunlukta kesilebilir.
Daha cok uzak dogu mutfaginda kullaniliyor.
Dikkat ederseniz, hamurda tuz yok, cunku daha once soyledigim gibi, Italyanlar makarnayi 'deniz suyu gibi tuzlu su'da hasliyorlar. Makarna tuzunu haslandigi sudan aliyor.
Bu makinayi ilk kez okulda kullandim, aslinda ev icin de bir tane almistim. Fakat bir turlu kullanmiyordum, cunku gerek gormuyordum. Hamurumu elimde yapip, yine elimde kesiyorum. Ozellikle Kevser'in sayfasindaki gibi kesme corbamdan vazgecmem. Bu corbayi hamuru, minicik karelere keserek hazirliyorum. Asadigaki fotografta, Vietnamli arkadasim konu mankenim oldu, ona da buradan tesekkur ediyorum.
PS: CORDON BLEU'nun kitabina da baktim, onlar hamura tuz koymuslar, okulda tuzsuz yapmis olsak da karar benim olsa tuz koyardim. Bir de bu hamur, mutfak robotunda yapilamiyor. Mutlaka elle yogurmak lazim.


FETTUCINE

4 comments:

ayşegül mutfakta said...

aynı makinadan annemdede var ve gerçekten çok zevkli evde makarna yapmak..eline sağlık

Anonymous said...

mrb yeni keşfettim sizin blogu
ne güzel şeyler var öyle daniel efenin annesi ta uzaklardan bize çok güzel fikirler lezzetler sunuyorsunuz harika
elleriniza sağlık
kocaman sevgilerrr ta uzaklara

Anonymous said...

Ben de kullanıyorum, hatta 2 yıldan beri neredeyse doğru düzgün makarna almıyorum.. :))
nefis oluyor..

elelrine sağlık canım benim hele o üstteki fotoğraf öyle baştan çıkarıcı ki :)))

sıcacık sevgiler.
www.misssgibi.com

fidaneli said...

slm lar.. acaba bu makınayı nereden temın edebılırız..

sevgıler
fıdan