Thursday, February 7, 2008

BROWNIE - PDCSE #13

MAZLEMELER:
* 225 gr tereyagi, oda sicakliginda
* 2 su bardagi seker
* 100 gr cikolata, eritilmis ve sogutulmus
* 3 buyuk yumurta
* 1 tatlikasigi vanilya esansi
* 1 cay bardagi un
* 3 yemek kasigi kakao
* Bir cimdik tuz

YAPILISI:

1- Tereyagi kucuk kupler halinde dogranir. Uzerine seker eklenip, krema kivamina gelinceye kadar cirpilir.
2- Cikolata mikrodaga firinda eritilebilir. Ama her biri 30 saniyeyi gecmeyen surelerle eritme islemini yapabiliriz. 20-30 saniye sonra , cikarip spatulayla karistirip sonra yeniden mikrodalga firina koyuyoruz. Cikolata puruzsuz bir hal alana kadar isleme devam edilir. Cikolatayi benmari usulu de eritebiliriz. Bunun icin de bir tencereye su koyulur . Tencerenin uzerine diger tencere ya da , karistirma kabi yerlestirilir. Ustteki tencerenin suya degmemesi gereklidir, sadece buharla isinma saglanir, kesinlikle cikolatanin icine su kacirilmaz. (SEFIN SIRLARI )
3- Tereyagi - seker karisiminin ustune cikolata eklenir, yeniden karistirilir.
4- Karisima sirayla yumurtalar eklenir. Her bir yumurtayi ekledikten sonra, diger yumurtayi eklemeden iyi bir karisim saglanir. Vanilya eklenir.
5- Son uc malzeme ayri bir kapta karistirilir, ve karisima yavasca eklenir.

175 C, onceden isitilmis firinda pisirilir, uzerine parmakla bastirarak pisip pismedigini anlayabilirsiniz. Parmaginizi bastirdiginiz yer , cokuk kalmiyorsa, yeniden toplaniyorsa brownienizin pismis olma ihtimali yuksek. Bir diger yontem de kurdan kontrolu, kurdanin tamamen kuru cikmasi mumkun olmuyor. Cunku icinde sivi cikolata var. Ama yine de bir kac sefer kurdanla deneme yaparsaniz aradaki farki gorup pisip pismedigine karar verebilirisiniz.

Ilk defa brownie yaptim. Bana sekli semali garip geldi, fakat lezzetine diyecek yok, birincisi cokme yapti, ikincisi catladi. Internetten baska brownie fotograflarina baktim, cokme yapmis olanlar var, uzerlerindeki catlaklari da goremedim, cunku cikolata sosu veya benzer soslarla ya da pudra sekeri (icing sugar), meyvelerle suslenmisler. Bir de kullandigimiz tepsi bana kalirsa cok genisti, ama Sef ne derse onu yapiyoruz. Sefe sordum, butun bunlar normal mi diye, normalmis, zaten lezzeti super oldu. Bir dahaki sefere uzerini suslerim olur biter.
Suya hasret kurumus topraklarimi Feyza'ya ithaf ediyorum.
Ilk browniemle benim icin ikinci etkinlige katilmak istiyorum. http://www.hunerlieller.net/ in ev sahipligini yaptigi Porselen Demlik Cay Etkinligi #13 (PDCSE #13)'ne brownielerimi aldim geliyorum.

11 comments:

Kevser - Elda'nin Annesi said...

Hmmm, brownie tam brownie olmus, gercekten ellerine saglik arkadasim.

Ben bir asagidaki tavuk kebaplarina da cok uzun uzun baktim, onlarda nefis olmuslar, hersey icin ellerine saglik.

Dün burda hava cok güzel, piril piril yaz günü gibiydi onun icin dün kimseye ugrayamadim, ancak simdi gelebildim.

Selamlar ve öptüm..hoscakal canim..

EZGi :)) said...

CANIM YAAA SÜPER GÖRÜNÜYOR.İÇİ HARİKA .ELLERİNE SAGLIK KOCAMAN SEVGİLERLE

Gönül said...

ahahahahaah demek feyzama yani gepçeme ithaf ettin ahahahah.....peki bende size bi şarkı mırıldanıyım...sssss ses ses bir ki ses kontrol s s s :))) çatlayan dudaklaraaaaaa kurumuş topraklaraaaaaaaaaa paramparça olmuşşşş brownilereee yağdır gepçem suuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...yağdır gepçemmm suuuuuuuuuuu:)))) ellerine sağlık şekercim kuruluğunu çatlapı patlamasını saymazsak güzel olmuş ehehhe şaka şaka güzel güzel...elcassslarına sağlık bebişim.......öpüyorum...yağdır mevlammmmmmmmmmm suuuuuuuuuu

Anonymous said...

beni kırmayıp davetime katıldıgın için çok teşekkür ederim.tarifini siteme ekledim ..sevgiler..

tadınadoyamadım-dilek said...

Canım
elleri
ne sağlık nefis görünüyor.

SEVGİYLE KAL

Neşeli Sesler said...

Çok güzel görünüyor bunlar:)
Ellerine yüreğine sağlıkkk
Sevgiler

Gönül said...

anaaaa kıs diş için nasılda güzel moral verdin zaten diken üstünde duruorum allah canını almaya hemiiii:)))) yok benim dördünüde aralıklarla çekcek bugün sadece birini çekicek....ameliyata gerek yok bebişim yaaa ağrım falan yokki estetik olarak alt dişlerim sıkılaşıyor gibi oldu şimdi tutar üstüste çapraz ateş olurlar die önlem alıyım dedim annadın sen onu:))))hee termal dondan başka napıon demişsin 1 haftadır titrek bel kemeri kullanıom..sabahları büyük bira bardağına elma sirkeli ılık su içiyorum ama her sabah...sonaaaaaaaa akşamları ekmek yemiyorum 7den önce yemek yiyorum ve bu yaptıkylarımı tabiki yiyorum valla ahahahaha ama yarım porsiyon yiyorum tam edğil...o yüzden böyşle yavaş zayıflıyorum yoksa şimdiye 60 olduydum bebişim...heeeee browninden yaparım soslu halinden mirak etme..öpüorum seni

Gönülünce Lezzetler said...

Brownieye bayılırım ama evde yaptıklarımdan güzel sonuç alamadım.Sizin tarifiniz harika duruyor denemeğe değer.Ellerinize sağlık ben bayıldım...

Feyza Fidan said...

hahahahhahahahhaha, kıss Çapaklı gözlü ama çok yakuşuklu Daniel Efemin anasııı...
bi sen eksiktin blog alemine girmeyen deliiii..iyi girmişsin valla kadro tamamlandı hahahahhahahahahhahahahahha..
Seniii çok öpüyorum...Brownüüleri bana ithaf etmiş olmanda ayrıyettenn beni çokk duygulandırdıı..hahahahhahahahah...

Betül İnce said...

Sevgili Daniel Efe'nin Sevgili Annesi,

Ziyaretin ve güzel yorumun için çok teşekkür ederim. O gurmelik iltifatını üzerime alınmadım, hatta kendime hiiç yakıştıramadaım, ama yine de bakışına teşekkür ederim.
Ben de hiç brownie yapmadım, ama tariflerini o kadar güzel detaylarla anlatıyorsun ki, not ettim denemek üzere.
Pastadaki parmaklar öyle çabuk büyüyorlarki özlüyor bu görüntüyü insan.
Mektup gibi oldu.
Sevgilerimle.

Mutfak Havlusu said...

görüntü çok hoş olmuş.