Tuesday, January 22, 2008

CHOCOLATE MOUSSE CAKE

Selamlar

Zamanla anlatacagim gibi, kursta ogrendigimiz tariflerden, bazilarini fotograflamaya ve tariflerini yazmaya calisacagim.

Nino nun sayfasinda oldugu gibi yanyana kucuk fotograflar koymayi istiyorum. Ufuk un sayfasindaki gibi flickerdan kocaman fotograflar koymak istiyorum. Devletsah kadar olmasa da iyi fotograflar cekebilmeyi istiyorum. Ama bunlari henuz nasil yapabilecegimi bilmiyorum.











Blogumun adresini verdigim, dili anlamasa bile mutlaka fotograflara bakacagina inandigim sefim PETER'a saygilarimi ve sevgilerimi gonderiyorum.


Gelelim mousse hakkin hissiyatima, kalori bombasi, gercek bir Fransiz, bugun yedik cok sukur, bir dahakini seneye insallah. Tarif ingilizce, SEFIMIZIN tarifinde hic bir degisiklik yapmayacagim, bazilari Turkceye cevirmeye calisacagim.

* 6 eggs, seperated (6 yumurta, sarisi -beyazi ayrilmis)

* 180 gr sugar (180 gr seker)

* 180 gr flour (180 gr un)

* 10 gr cocoa (10 gr kakao)

* 8 oz Chocolate, chopped

* 2 oz butter

* 500 ml heavy cream >%35

* 4 sheets of gelatine

Zaten bilen biliyordur mousse yapmasini, ben malzemeleri yazdim. Ogrendigimiz butun tariflerde un veya su, kesinlikle olculu, yani kulak memesi yumusakliginda bir hamur elde edinceye kadar, ya da alabildigine un ibareleri yok. Hepsinde un miktari belli idi, dolayisiyla likit miktari yani sut veya su da olculu. Tarifi bir an once yazar isem, ben de ogrendikleirmi arsivlemis olurum .Ama fotograflari nasil yerlestirecegimi merak ediyorum, onumuzdeki bir kac postumu , bu dahil, DENEME kabul edin lutfen. Ayni zamanda , yukaridaki sorularima yardimci olabilirseniz memnun olurum, her tur elestiriye de acigim, Yeter ki blogumu kapsamli bir sekilde kullanmasini ogreneyim
Blogumdaki ankete gelen tek ve ilk oy beni sevindirdi, Ve o oy der ki: DETAYLI TARIF. O yuzden dilim dondugunce anlatmaya baslayayim.
Malzeme listesindeki ilk dort malzeme, pandispanya icin.

* Yumurtalarin sarisi ve beyazini ayiriyoruz. Bir cimdik tuzla beyazlari kar haline gelene kadar cirpiyoruz. Yumurtlarin akina bir damla sarisindan karissa, kar haline gelmez.

* Yumurta sarilarini sekerle cirpiyoruz.

*Uc defada un ve yumurta beyazini ekliyoruz, her sefer ucte birini olacak sekilde.

*Karistirma kabinin dibinden spatulayla yukariya dogru karistirma yapiyoruz, kesinlikle direk bir karistirma yok, cunku yumurtanin aklari soner, kabartma tozu kullanilmadigi icin, pandispanyanin kabarmasi aklarin sonmemesine bagli. Bir daha izah etmeye calisirsam, karistirma kabini egik tutup, spatulayla butun karisimin cevresinde cember cizer gibi yapiyoruz, yavas oluyor ama bu sekilde aklar sonmeden karisim saglaniyor

* Bir fincan kadar pandispanyadan ayiriyoruz ve onu kakaoyla karistiriyoruz.

*Kagittan kucuk kulahlar yaptik. Kulahin icine kakaolu karisimi doldurduk. Pandispanyayi pisirecegimiz tepsinin icine yagli kagit serdik. bir kenarini serit halinde kakaolu zigzaglarla susledim. Sizin yaratigiliginize kalmis, isminizi bile yazabilirsiniz. Kalan pandispanyayi butun tepsiye yayiyoruz. ??C derecede, onceden isitilmis firinda 9-10 dkda pandisoanyamiz hazir

* Firindan cikar cikmaz tepsiyi ters ceviriyoruz, kagidi cikariyoruz, ve zigzaglar yaptigimiz seriti kesip ayiriyoruz, pandispanyanin kalan kismindan mousse'i yapacagimiz kaliba gore taban kesiyoruz. Resim 3 te goruldugu gibi, kenarlari ve duvari olusturuyoruz.


*En cok dikkat edilmesi gereken kisma geldik. Cikolatayi ve tereyagini isiya dayanikli bir kaba aliyoruz. Benmari usulu cikolatayi eritiyoruz . Ben mari usulunde cikolata, buharla erimeli, ustteki kap suya degmemeli, ayrica cikolataya da kesinlikle su kacirmamak gerekir.

* Cikolata erirken, kremamizin 200 ml sini ekliyoruz.

* Baska bir kapta 4 yaprak jelatini soguk suya atiyoruz, Jelatin sicak suda erir, soguk suda yumusar.

* Kalan kremamizi cirpip kivamlandiriyoruz.

* Cikolata eriyip puruzsuz olduktan sonra ocaktan aliyoruz, oda isisina yaklasmasi icin kenarda bekletiyoruz, soguk suda erimemis ama yumusamis jelatinleri cikolataya karistiriyoruz. Sanirim 2 yaprak bile yeter, biz acelemiz oldugu icin cabuk donsun diye 4 tane kullandik.

***** Jelatini kremsantiye de karistirdik, cabuk donsun diye, ya da daha sert olsun diye.

* Cikolata karisimi ilidiktan sonra , cirpilmis kremayla karistiriyoruz, ve pandispanyamizin uzerini doldurup buzdolabina koyuyoruz.

*Mousse'un son hali, okulun buzdolabinda, persembe gunu yeniden fotograflayacagim. aslinda buzdolabina gitmeden uc pozunu cekmistim ama ucu de bulanik, makineyi sallamisim.Kimsenin basini dondurmeyeyim

Eger pasta ya da ozellikle Fransiz mutfagi ile ilgili sorunuz varsa, Shefime sorarim, son 11 haftamiz.




9 comments:

NiNo said...

merhaba blogunuz hayirli olsun ellerinize saglik dilerim guzel paylasimlar yasarsiniz ben fotograflarimi photo space photo shop veya paint gibi programlari kullanarak hazirliyorum bu programlar pc de varsa ve kullanmayi biliyorsaniz elbette yapabilirsiniz. kategori ise customise kisminda add a page element diyor orayi tikliyorsunuz yeni bir sayfa cikiyor labels kismi var oradan hazirlaniyor ancak su daha kolay her postun altina altta ince bir cizgi var bosluk oraya tatli yaptiysaniz tatlilar pasta yaptiysaniz pastalar yazarsaniz otomatik olarak kategorileriniz olusmus oluyor umarim yardimci olabilmisimdir Albania dan sevgiler

İlker Ergin said...

merhaba,yazdıklarınız çok samimi olmuş.bayıldım.merak etmeyin yavaş yavaş keşfedersiniz blogger ı.fotolar için flickr ıda kullanabilirsiniz.ben onu kullanıyorum.ben de kasım ayında başladım yazmaya.chocolate mousse cake in son halinin resmini çok merak ettim doğrusu.tarifleriniz çok güzel.lütfen devam edin.istediğiniz her konuda bilgim doğrultusunda yardımcı olabilirim.sevgiler.

etki alanı said...

Yolunuz açık olsun....
TüTü

Anonymous said...

Çikolatanın girdiği herşeye bitiyorum ben..Çok güzel görünüyor..

İlker Ergin said...

heh çok güzel olmuş şimdi bitmiş resmi koyunca.hemde süper olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.

DANIEL EFE'nin annesi Nagehan said...

Ilker Hanim ,
gozunuzden de hic bir sey kacmiyor, nereden gordunuz minicik mus keki:)
Bu vesiyleyle kekteki bir hatayi da soyleyeyim. Jelatini cikolata sicakken eklemem gerekiyordu herkes gibi, ben vakti kacirdim, ama yine de ekledim. O gun hocamizin yaptigini yedik cok guzeldi. Benimkini kestigimizde arada, naylon gibi jelatinler kalmisti, cunku cikolata sicak olmadigi icin erimemisler. ama jelatinleri savusturduktan sonra yine de afiyetle yedik.BIR ITIRAF DINLEDINIZ

İlker Ergin said...

ayy inanmıyorum canım ya.olsun olur böyle şeyler.bende bir keresinde zeytinyağlı taze fasülyenin,zeytinyağını koymayı unutmuştum:)))inanabiliyormusun.yarı pişince farkettim.ne yapalım,boşver.bu arada oğlunun adımı efe merak ettim.benimde 4 yaşında bir oğlum var.adı efe.çok öpüyorum.sevgiler.

DANIEL EFE'nin annesi Nagehan said...

Ogluslarimiz adashmis. Bizim oglanin kullandigimiz ismi Efe, ama tam adi Daniel Efe.Erkek cocuguna isim koyma hakki bana dustugu halde, babamiza kiyak yaptim, onlara da uyar bir isim buldum, Daniel, bizde bu isim Danyal.
Aslinda bir yemek bloguna yemekle alakali isim bulmaya calisiyordum, bu blog denemeydi sozumona. Blogdan login olup nasil mesaj yaziliri da denedim. Misss gibi Zerrin beni fark etmis, 1 adet mesaj atmis, sevindirik oldum, bloguma yazip cizmeye basladim.

Anonymous said...

Yazar cok tesekkurler...

Selamlar Elen