Tuesday, February 10, 2009

MANTI

DSC06967

Adana'da biz 'Tatar mantisi' yapariz. Bu manti her manti hamuru gibi sert bir hamurla olur ve hamur acildiktan sonra 1 cm buyuklugunde parcalara kesilir. Hamur yapmak icin unun icine yumurta kirilir ve tuz eklenir. Su cok yavas yavas verilir ve mumkun oldugunca sert bir hamur elde edilmeye calisilir.
Manti ici , keci ya kuzu kiymasina ek olarak cok az dana kiymasiyla yapilabilir. Icine bolca sogan cintmesi (biz cintmek diyoruz bicakla soganin en minik sekilde dogranmasi, elektrikli dograyicilarla yapilinca guzel olmuyor)biber salcasi, karabiber ve maydanozla manti ici hazir hale getirilir.
Manti hamuru sert olunca , acmak zorlasir ama olmasi gereken budur. Aksi takdirde guzel olmaz ve suda haslanirken manti dagilabilir.1 cm kare buyuklugunde kesilmis hamurlarin ici kiymayla doldurulup , her bir parca ucgen sekline getirilerek kapatilir. Bu kismi azap eziyet. Ozellikle evde tek kisi yemek yapiyorsa, tek basina manti kapatmak cok zor. O yuzden bu isi biraz daha eglenceli hale getirmek istedim. Ve hamurlari bu sefer kurabiye kesicileriyle kestim. Hatta fotografta goruldugu uzere yemek yapmaya merakli oglum da bana yardim etti.Ve hatta esim bile bebegi tutmak yerine bu manti yapmayi tercih etti. Boylece bir kac ogun yiyebilecegimiz kadar mantimiz olabildi. Butun yuk benim uzerime kalmamis oldu. Manti kesiciler kenarlari cok iyi yapistirmadiginda bir parca parmaklarimla kenarlarini bastirdim.
Butun Kayserililerden ozur dileyerek , bir kasikta 40 tane olabilmesi ongorulen Kayseri mantisini sevmem. Cunku oncelikle o kadar minik mantiyi yapmak bir omur torpusu. Ayrica Kayseri mantisinin biraz sulu servis edildigini gordum hep, bilmiyorum dogru muydu ama uzerine yogurt eklendiginde , sicak su yogurdun kesilmesine sebep oluyor.
Neyse gelelim benim mantima. Mantiyi olabildigince susuz bir sekilde tabaklara aliyoruz. Uzerine sarmisakli yogurt dokuyoruz. Sarmisaklar dovulurken biraz tuz eklenir, bunun sarmisagin tadini ortaya cikardigini duymustum. Ve gelelim en onemli noktaya, mantinin sosuna.
Konserve domates sosu aciyorum, sosun icerisinde herhangi bir sey yok sadece domates, tadlandirmak bana kaliyor. Biraz siviyag biraz tereyaginda domates sosunu kavurmaya basliyorum ve mutlaka biber salcasi ekliyorum. Onun da kavrulmasi cok kisa suruyor zaten. Ve sosu ocaktan indirmeden misler gibi kuru nane ekliyorum. Bu sosa herkes bayiliyor. Bugune kadar yaptigim mantiyi ilk kez yiyen herkes sosa ozel ilgi gosterdi :) Genelde, ilk servisten sonra yeniden bir parca manti ve bolca sos istendi.
Son olarak, mantiyi hasladiginiz suyla corba yapabilirsiniz. Cunku icerisinde manti yani et haslandigindan suyunun besin degeri yuksektir.
Afiyet olsun.

DSC06972

5 comments:

Feyza Fidan said...

Anaaaacımm, Nagişim sen benim yeğenlerimin resmini ne zaman koydun, ben yorum yazdığımda hiç biri yoktu (yada açılmamıştı )..Ay ne diyim ben hem Efe'cime hem Lara'cıma nazarlar değmesin..40 bin kere maşallah..Yerim ikisini birden ben..
Canımcım sen kendini getir başka bişi istemem valla :) Sağlık sıhhatle gelin yeter..Mantında enfes ki ne enfes..Efe'cimin eli deymiş ondanmıdır acep :) Öperim o dombik ellerini kuzucumun..

Eya said...

Sevgili Nagehan...uzun zaman ugramadm neler olmus neler. Hayirli olsun, Lara´cik hosgelmis, sefalar getirmis. Hepinize saglikli mutlu günler diliyorum, mantiya yorum yok,cooook severim ve de yeriiiim :(

Zehra

PAPATYA SOFRASI said...

Merhaba..
bloguma yaptığız nazik ziyaretin sonucu , ben de sizin sitenize uğramayı düşündüm..İyi ki de gelmişim çok başarılı buldum..

Mantı süper ellerinize sağlık.Görüşmek üzere SEVGİLER.

Aybike Ceylan said...

Nagehan'cigim,
Ne guzel ve de kolay bir fikir, ellerine daha dogrusu ellerinize saglik:))
Sevgilerimi gonderiyorum, yolculuk ne zaman?

pelince said...

Nagehan uzun bir aradan sonra tekrar hoşgeldin..
Bebişini güle güle büyüt.Allah uzun ömür versin inşallah...
Oğluş anneye yardıma da başlamış ee daha ne olsun..Kocaman maşallah...

Mantı ise yine süper...ellerine sağlık...

Sevgiler.