Friday, February 13, 2009

DOGUM

DSC06973

Dogumla ilgili olarak bir yemek blogunda yazilabilecek sinirlarda bir kac sey yazmak istiyorum.
Oncelikle dizilerde filmlerde oldugu gibi dogum cok hizli bir sey degil. Hemen hemen butun filmlerde anne adayi hastaneye yetistirilemez, ve sagda solda dogum yapar :) Halbuki ozellikle ilk bebeklerde sanci bir gun bile surebilir. Yani dogum anina kadar cok vakit vardir. Bir de anne adayi sanki kipirdatilmasi tehlikeli bir hasta gibi oldugu yerde dogum yaptirilir, araba ici, tarla, bag , bahce :)
Dogum sancisi ozel gunlerdeki sanci gibidir ama onun bir kac 10 kati. Her iki sanci arasinda dinlenebilir hatta uyuyabilirsiniz, ben uyudum :) cok kisa ve bir kac dakikalik bile olsa ,elimde olmadan uyudum.
Bu konuda iki kelime karalamak istememin asil sebebi normal dogumdan korkmayin demek. Turkiye haricinde baska bir ulke var mi bilmiyorum sezaryenin bu kadar gereksizce uygulandigi. Sezaryen bir ameliyat ve ihtiyac oldugunda uygulanmali. Nasil ki doktora beni bobregimden ya da kalbimden ameliyat et demek sacma ise, sezaryen istemek de aslinda oyle. kimse gucenmesin ama bu boyle.
Ilk bebegim gayet normal bir dogumla dogdu. Kizim 41 hafta 3 gunluk oldugunda disaridan yardima ihtiyac duyuldu dogum icin. Ve ilk dogumda kesinlikle istemedigim bir seyi bu kez ben talep ettim, epudral istedim. Bu secimlik bir sey, anne adayi istemedikce uygulanmiyor. Soyle soyleyebilirim ki , epudralin olusturdugu rahatsizliktan dolayi, acaba sancima razi mi olsaydim dedim :)Ama herkeste olmaz tabi. Acaba nedir nedir diyorsaniz, ozel bilgi verebilirim.

Dogumun en guzel yani, dogum olayi gerceklestikten sonra yasadigim inanilmaz rahatlama ile beraber mutluluk ve hafifleme, tam olarak tarif edebilecek kelime bulamiyorum.
Dogar dogmaz bebegi yesil bir ortunun arasina koyup uzerime attilar. Tipik anne - bebek arasinda bakisma, koklasma, opusme ve aglasma sahnesini biz de yasadik.Bununla beraber Efenin de Lara'nin da inanilmaz derecede cirkin olduklarini dusundum ilk basta. Hatta Efe'nin kafasinin sekli o kadar garipti ki, Allah bize bunu vermis ne yapalim, anneysem herhalde ne garip olursa olsun severim dedim. Sonradan o da cok degisti, yakisikli oldu :)

Butun kadinlarin annelik duygularina sahip olduklarini dusunuyorum. Biyolojik anne olmasalar bile, eminin her kadinin bu duygularini yonelttigi birileri vardir.

NOT: Kizimi boyle maymuna ceviren agabeyidir. Ben de dogal bir anlarini fotografladim sadece

7 comments:

GELİNCİK MUTFAK said...

doğum hakkında düşündüklerim; ben normal ve sezaryan doğum yaptım...ikiside çok farklı...ama normal doğum daha farklı...o ilk karşılaşma anı...birde ilk doğum...mutluluk, ağlama, rahatlama, koruma iç güdüsü...gözlerim doldu....danıel efe'ye mutluluklar.............

Aybike Ceylan said...

Fotografi gorunce hemen yorum yazmak istedim, sonra donup okuyacagim.

Masallah cok seker annesi kizin, allah anali ve babali buyutsun.

Simdiden sevgililer gunu kutlu ve mutlu olsun.

Disalce said...

canım bebeğin çoook tatlı..Allah nazarlardan korusun....

doğum hakkında söylediklerine aynen katılıyorum...beni güldürdün...normal sancının demek,birazcık minnacık ooonnn katı...

kızımı 13 saat sancı çektikten sonra doğurdum...hala ikinciyi düşünmekteyim..

ama dediğin gibi o kadar sancının ardından doğumun gerçekleşmesi nasıl güzel bir rahatlık...sevinççç...

öpüyorum seni...bebeğini güle güle büyüt...darısı benim başıma...

yaban mersini said...

yazını anne olamamış biri olarak buruk bir şekilde okuyordum kiiii son cümlen beni gönülden fethetti..evet doğru dedim benim de bu duyguları yönelttiğim bir sürü çocuk var etrafımda ve şükrettim.slmlar cnm

Feyza Fidan said...

Nagişim kim kime alınmış kim kime ne demiş annamadım ki :))))))
Canım ya ben sana niye alınıyım güzel bacım, aklımın ucundan geçmez..İyi kötü her eleştiriye açığım, dediğin gibi şimdi belli bir formatta yazı yazıyorum ancak zaman geçtikçe köşenin seyrini değiştireceğim diye düşünüyorum..Ama biraz daha böyle idare edicez napalım :))
Sen beni at bi tarafada benim yeğenimin suratına neler yapıştırdın sen öyle :))
Nasıl güzel pozlar vermiş öyle dünya güzelim benim...Maşallah kuzucuğuma...
Çok öpüyorum hepinizi..

İlker Ergin said...

Canımmm ne hale getirmiş Efe'cik o meleği.Yerim ben ikisinide.Seneye bu zamanlar bizdede manzaralar bu şekilde olacak sanırım şekerim.Daha şimdiden Efe,kulağını karnıma dayayıp,anne kardeşim bana boğuşmak istediğini söyledi diyor:)))
Ayy ayy ne yapacağız bakalım.
Canım Efe'de Lara'da dünya güzeli.Allah bağışlasın.Allah ikisinide sağlıkla büyütmek nasip etsin...

Efsun said...

Merhabe Nagehan, sezeryan konusundaki fikirlerine katiliyorum. Türkiye'de bir sürü arkadasim dogum yapti, iclerinden bir tanesi sadece normal dogumla dogurdu. Doktorlar hep bir neden buluyorlar sezeryan icin. Bir arkadasimin bebegi 3600gr dogdu, bebek cok büyük normal dogum imkansiz diye sezeryan yapti doktor. Benim minis 4030gr dogdu, normal yollardan gecerek:) Sevgiler