Monday, March 17, 2008

RATATUY VE KUSKUS / RATATOUILLE & COUSCOUS

RATATOUILLE AND COUSCOUS
RATAOUILLE
MALZEMELER :
* Sogan, sarmisak, sakiz kabagi, sari kabak (sakiz kabaginin sari renkli olani), yesil dolmalik biber, kirmizi dolmalik biber, patlican (biz asya patlicani kullandik)
* Domates salcasi
* Tatlandirmak icin kimyon, karabiber, reyhan ve rezene
* Zeytinyagi

YAPILISI:
* Soganlar ve sarmisak kucuk kucuk dogranir. 1-2 yemek kasigi yagin icinde kavrulur. Sirasiyla 1 cmlik kupler halinde dogradigimiz, biberler, kabak , patlican ve domates salcasi eklenir.
* Reyhan haric diger baharatlar eklenir. Sebzeler yumusayinca yemegimiz hazirdir. Ocaktan iner inmez dogranmis taze reyhanlar eklenir.
Sefin sirlari kosesine bir goz atalim. Taze reyhan ile kurutulmus reyhan arasinda fark varmis. Reyhan kurutuldugunda sahip oldugu bes ozellikten dordunu kaybedermis. Bu bes ozellik ne bilmiyorum. Kuru reyhan tatlimsi olurmus, o yuzden boyle bir yemekte kullanmiyoruz.Bugune kadar kuru reyhan kullandigimiz bir tarif de olmadi hatirladigim kadariyla. Sadece reyhan degil bir cok baharat kurutuldugunda ozelliklerini kaybedermis, o yuzden tercih edilen taze kekik, nane, cilantro, reyhan, keklikotu vb.
Dunyanin en guzel focaccia (bir cesit Italyan ekmegi/ pizzasi)'larini yapan Italyan ustam da butun bu saydigim baharatlari bahcesinde yetistirip taze taze kullandigini soylerdi. Baskaca sirrini vermezdi o ayri :)
Fransa'nin Provence yoresine ait olan bu yemegi eger zeytinyagi ile pisirmezseniz, o yorenin insanlari boyle bir hatadan memnun olmazlarmis, kalpleri kirilir, incinirlermis :) Ah elime Provence'dan biri gecse de, susam yagiyla yapsam ratatuyu :)

KUSKUS
Yapimi gayet basit. 1 bardak kuskusu yine ayni miktarda kaynayan su veya sebze suyu ile karistirip tencerenin kapagini kapatiyoruz. Mumkunse tencere, sicak tutulacak bir sekilde sarilir. 5 dakika sonra kuskusumuz hazir. Ince kiyilmis maydanoz eklenir, ratatuy gibi bir sebze yemegiyle ya da herhangi bir et yemegiyle servis edilir.
Afiyet olsun.

18 comments:

Anonymous said...

Cok lezzetli görünüyor,kuskus ve ratatuy birlikte cok güzel uyum saglamislar.Ellerine saglik,sevgiler.

Feyza Fidan said...

Şefimmm süpersin valla,harika görünüyor ratatunla kuskusun..Bu kuskus ince bulgur gibi bişi galiba, bizim kuskuslar top top... Bide asya patlıcanı ne olakii onu bi di hele :))) Bacım valla tadı müthişe benziyor bu yemeğin..Ellerine sağlık...

Anonymous said...

Yemekler harika, ratatuyu seveceğime eminim, en çok baharatlar hakkında verdiğin bilgiler hoşuma gitti. Baharatlarımı yetiştirme şansım yok ama Metro da saksıda bazı baharat ve yeşillikleri satıyorlar, denenebilir.
Zeytinyağına tapan birisi olarak Provence sakinlerine de hak verdim.
Sevgilerimle.

Serap'la turuncu lezzetler said...

öncelikle ziyaretine çok teşkr ederim canım çok memnun oldum herzaman beklerim...
çok lezzetli bir tabak olmuş ellerine sağlık...sıcacık sevgiler

Burçin'in Denemeleri said...

Hımmm şu filmdeki meşhur yemek sanırım değil mi. Pek lezzetli görünüyor doğrusu. Ellerine sağlık Nagehan !
Sevgilerimle...

Gönülünce Lezzetler said...

Harika biryemek tabağı ellerine sağlık arkadaşım...

Anonymous said...

Nefis bir yemek olmuş. Ellerine sağlık.

Aybike Ceylan said...

Nagehan'cigim,

Ellerine saglik.Burada hic kuskus almadim ama Turkiye'de ki kuskuslar biraz daha boncuk gibi. Senin kullandigin daha mi ince, resimden oyle anliyorum.

Sevgilerimi gonderiyorum, kolayliklar diliyorum.

Baharcicegi said...

Cok degisik nefis ve hafif bir yemek olmus eline saglik canim

Anonymous said...

Hayirli kandiller canim.

serinmavi said...

Hayırlı kandiller canım....

Nilay Cinisli said...

Canım,
Mubarek Mevlüt kandilini kutlar, hayırlara vesile olmasını tüm kalbimle dilerim...Kucak dolusu sevgiler

Gönül said...

ustam sen bir dahisin:))) ellerine sağlık...... bizim kuskuslarla pek aynı değil gibime geldi demek sizin kuskus böyle kuskuslanıyor ahahahah....bebişim hayırlı kandiller öpüyorum sevgilerimle

Feyza Fidan said...

Şefimmmm, kandilin mübarek olsun...Allah'ım hepimizin dualarını ve ibadetlerini kabul etsin inşallah,
Öpüyorum..

Özlem Avcı-mutfaktayimm said...

Yağmurun toprağa hayat verdiği gibi dualarında hayat bulacağı bu gecede dua bahçesinde yeşeren fidan olmak dileğiyle kandilin mübarek olsun.

Sevgiler...

emineninemekleri said...

yusuf-un kuyuda,musa-nın nur dağında yakup-un göz yaşlarında HZ MUHAMMEDİN hıra dağında yaptığı tüm dualar size rehber olsun..hayırlı kandiller

DANIEL EFE'nin annesi Nagehan said...

Ziyaret etmekte biraz gec kaldim ama hepinizin kandili mubarek olsun. Allah herkese iyi bir hayat arkadasi, iyi bir aile nasip etsin. Bunlar olunca gerisi geliyor zaten. Kandil munasebetiyle konuyu baglayayim. Mesela oteki tarafta esimin bana torpil yapmasini umuyorum :)

Gelelim kuskusumuza. Mesajlardan sonra hafizami tazeledim. Sahiden bizdeki kuskus biraz daha buyuk. Buradaki, ince bulgur gibi.Eminim nasil pisirildigini siz benden daha iyi biliyorsunuzdur.

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) said...

Buraya ilk geldiğimde metrodan bulgur sanıp kuskus almıştım :) Türkiyedekileri bilirsin, top top olurlar. Ama bu kuskuslar biraz farklı. Yaşasın bende var diyerek tarifin tamamıyla orjinaline ulaşabilirim :)