Tuesday, March 11, 2008

ISMI MECHUL SOGAN / SHALLOT

SHALLOTS

Soganin da fotografi konulur mu demeyim. Ben yaparim, cunku seviyorum. Bu soganla aramizda gonul bagi var. Goruntusu, sekli semali, rengi, incecik yapraklari o kadar hosuma gidiyor ki. Aksama kadar bu sogani dogra deseler, seve seve yaparim :)
Daha once sos (vinaigrette) tarifi verirken soz etmistim bu sogandan. Sozlukten Turkcesini bulamadim. Daha dogrusu bulduklarima inanmadim. Yesil sogan diyor ki bu sogan mor. Arpacik sogani bilirim, o hic olmaz. Sogancik ifadesi var sozlukte, kendi kucuk ama ozellikleri buyuk bu sogan icin' sogancik' demeye gonlum razi olmuyor.
Annem bir zamanlar sogan dolmasi yapardi, dolma ici arttigi zaman oval soganlarin icini doldururdu, bu sogana cok benzediklerini dusunuyorum ama onlar biraz daha buyuk olurdu. Bir de bu soganda, sogan gibi bir tat var, otekisi yani Kanada'daki diger yaygin sogan, Ispanyol soganiymis, kocaman her biri neredeyse 400 gram, sogan demeye bin sahit ister. Velhasil bu sogan pahalica olmasa oteki sogani evime sokmam.

Dun gece babamiz geldi, elinde bir paket, 'soyle bakalim alidaaan, sana ne aldim ' diyerekten. Biraz tahmin edin, heyecan yapayim. Bir demet kirmizi gul, I-Ih. hadi kirmizi degil, beyaz gul olsun, I-Ih. Herhangi baska bir cicek, HAYIR. Cunku bana sadece bir kez cicek aldi, cicege alaka gostermemisim diye bir daha almadi. Cok da umursayamiyorum, dedigim gibi pek romantik bir cift degiliz :) Neyse evimizin babasi iki adet kangal sucuk almis gelmis. Nasil sevindik, nasil sevindik. Ne ovguler yagdirdim. Gece gece pisirmeye basladim. Babamiz aldi sucugu, Efe'ye gosterdi, sucuk iyice bir ballandi. Oyuncak alsak o kadar sevinmez herhalde.Efe bilgisayarda birseyler seyrediyordu, tam olarak sucugu algilayamadi, hemen koklatma yoluna gittik. Sanirim bizler Recep Ivedik ve ailesinin gercek hayattaki ornekleriyiz.
Yavrum hemen mutfaga kostu, sucugun icine yumurtalari o kiracak. Zaten bir haftadir her gun yumurtasini kendi kiriyor, cekirdekten yetisiyor. Garibim biraz tavadan elini yakti. Elini suya tuttum ama sucuk yemek adina tedavisini yarim birakti.
Bu anlattiklarimi garip buldugunuzu biliyorum, ortadirek edebiyati da yapmiyorum. Yabanci ulkede, et ve et urunlerini bulmak cok kolay degil. Araplarin yaptigi sucu almistik bir defa, icinde ya tarcin ya da yeni bahar vardi, beni neredeyse vejetaryen yapacakti. Bir tane Turk marketi var, o da uzak, ancak oraya gittigimiz zaman sucuk alabiliyoruz. Kolay kolay da gidemiyoruz. Evde dort etciliz, yani mutlulugumuzun resmini cizmem mumkun degil, bir kuple anlatabildim ancak.
Son olarak sucugun icindeki ic yaginin hic degilse bir kismindan kurtulabilmek icin. dogradigim sucuklari cok az suyla hasliyorum. Su cekilince bir de bakiyorum ki tavada yag, sucugun kendinden gelen yag, o yagi elimden geldigince suzduruyorum, yumurta kirmak icin ihtiyac olursa bir kac damla zeytinyagi dokuyorum.

9 comments:

EZGi :)) said...

CANIM HARİKA OLMUŞ ELLERİNE SAGLIK KOCAMAN SEVGİLER

Aynur said...

ayy kiyamam:) evet gercekten haklisin ama biz burda rahatiz desene.camimiz var burada biz oradan aliyoruz sizin orada yokmu böle seyler.peki nerden almis bunlari o turk bakkalinami gitmiski:)

birde bu sogan kirmizi sogan cinsi degilmi yani mor olsada biz kirmizi sogan diyoruz ve bende cok seviyorum digerleri gibi aci olmuyor cig cig yiyorum ve cok saglikliymis gecen tv de uzman doktor söledi.

selamlar

www.aynurdantarifler.blogspot.com

Feyza Fidan said...

Ay inanılmaz bir ailesiniz şefim yaaa..Sucuk için böyle güzel bir merasim düzenlemenize bayıldım..Valla haklısınız, uzak bir yerde, uzaktan gelen bir tad olunca ben olsam kırk takla atar, her takla arasında gider sucuğu koklardım. Ama sadece koklardımki yiyipte bitirmeyeyim diye...Annayacağın soğanada bayıldığıma göre bizim senle çook ortak yönümüz var.. Bu arada liyakat belgeleri daha gelmedi, yollardabir aksilik çıkmasın hihihihiihihihihiihihihi..Ay şefim bana niye versinler ayol sen dururken, sende bana gaz vermesen olmaz deil mi:)))
Öptüm eli yanık çapaklımla, güzel anasını...

NiNo said...

ismi mechule bak be herseye de yakisiyor emme :D
canim malzemelerde yazmistim zaten detayli :) okumadinmi ulker in viva adli sekeri ama kentin bonbon sekerleride olur sevgiler

Gönül said...

ay canım ustam benimmm sen iste ben adresine sucuk yollarım valla...hee bende önce azcık suyla pişiriyorum cucuğu:))) daha güzel oluyor yumuşacık göz göz yumurtalarıda kırdınmı tamamdır bacummmmm:)) bandıra bandıra yedünmü tam tamamdır:))) afiyetler olsun bebişim...soğan konusuna gelince hiç soğan doğramayı sevmem hep yaşlar akar şakır şakır doğrarken neyseeeee çiğ soğan sarmısak yemem ama pişmişini yerim...bundan sona sen bana doğrarsın madem çok seviyorsun soğan doğramayı okeeeymi bebek:)))) öpüyorum efecikle seni....

Kevser - Elda'nin Annesi said...

Nagehan'cim,
bunlari okuduktan sonra gercekten bizler burada cok daha iyi bir konumda oldugumuzu anladim.

Sucuklari özledigine inanirim, TR'ye tatil yapmaya gelince insallah herseyden doya doya yersiniz.

Selamlar ve öptüm..

NiNo said...

ben markayi sordugunu dusunmustum ve listede gozunden kacti herhalde dedim (okumadi derken)
neyse bulmussun

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) said...

Nagehan, seni en tazesinden ben anlarım şuan. "Müslim" sosisi yediğimde de ben az kalsın vejetaryen oluyordum :) Komik kadınsın yahu, yazılarını okumak güzel :) Biz de şimdilik 3 etciliz, dolapta kalan son 1 adet kangala iç geçirmekteyiz. Kocam Türkiye üzerinden aktarmalı Fransaya gitti geçen hafta, sucuk almış ama Fransa'ya geçip de otel odasında dolap bulamayınca camın önüne koymuş bozulmasın diye, sabah onu da parçalanmış bulmuş :) Tabi çöpü boylamış :( Sen yine de uzak da olsa Türk marketine sahipsin, ya ben napayım? :))

Anonymous said...

okadar güzel anlatmışsınızki okurken roman okuyor gibi oldum, süpersiniz, biz türkiyede şanslıyız bu konuda neyse kıymetini siz daha iyi bilip konu edip anlatmışsınız ne güzel, afiyet olsun...sevgiler....