Monday, March 24, 2008

FRAMBUAZ (AGACCILEGI) RECELI

RASPBERRY JAM

MALZEMELER:
* 4 su bardagi frambuaz
* 3,5 - 4 su bardagi seker
* 2 adet elma (boz yesil elma kullandik)
* 1 limonun suyu

YAPILISI:
* Malzemeleri celik bir tencerede bir araya getirin, aluminyum kullanmayin cunku kullandigimiz urunler asidik . Aluminyumla etkilesip kimyasal reaksiyona girebilirler. Bizi ilgilendiren tarafi bu etkilesimden dogan kimyasallarin sagliksizligi.
* Elmalari tencereye almadan once olabilecek en minik sekilde dograyin. Ingilizcede 'pectin' , sozlukten 'bazi meyvelerdeki jelatinli madde' olarak buldugum hazir olarak da kullanilabilecek bir maddenin yerine kullaniyoruz elmayi.
* 20 - 30 dakika harli ateste zaman zaman karistirarak pisirin.
* Recelimiz pistikten sonra istedigini zaman kullanabilirsiniz ama 1 hafta sonra istenilen lezzete tam anlamiyla ulasacaktir.
* Recel icin kullanilacak meyve , cilek, bogurtlen, frambuaz vs ise donmus olanlar tercih edilebilir. Hatta daha avantajli oldugu soylenilebilir. Cunku markette ya da tarladan toplandiginda taze olarak musteriye sunulamayacak kadar olgun, yani aslinda yeterince olgun ama tezgahta beklemek icin zamani olmayan meyveler dondurulurmus daha cok. Ozellikle Amerikada yasayanlar icin IQF meyveleri recel icin tercih etmelerini oneririm.
IQF= Individually Quick Frozen - Tek tek hizlica dondurulmus anlaminda. Torbada dondurulmus halde olmalarina ragmen meyvelerin birbirine yapismadigini gorebilirsiniz. Kek suslemeleri icin de idealdir.

RASPBERRY JAM

Bu okulda yaptigimiz recel, oyle tadi gelsin diye bir hafta bekleyemedik. Daha bir hafta dolmadan evde recel kalmamisti. Recele konulacak seker orani meyvenin eksiligine bagli olarak degisiyor, eger dondurulmus meyve kullaniyorsaniz dahga az seker yeterli olabilir . Cunku dedigim gibi dondurulmus meyve genellikle taze meyveden daha olgun. Elma recele jolemsi bir etki yapti. Bana gore bir elma yeter. Ben recelin biraz daha akicisini severim.
Annemin nasil recel yaptigini da anlatmaliyim, benim damak zevkime daha cok hitap ediyor. Ozellikle recelleri akici oldugu icin. Bir gece once meyvelerin agirligina esit miktarda sekerle tum meyveyi kapatir. Geceden sekerin icinde bekleyen meyve cok guzel su cikarir. Bu sekilde biraz yavas biraz hizli ateste recel 20 - 30 dakikada piser. Imkanlar nispetinde Adana veya Mersin'in gunesinde recelin uzerine bir tulbent kapatip gunesletir. Ki her zaman yapmaz, demek ki cok da onemli bir ayrinti degil. Seker miktari meyve miktariyla esit oldugunda yani seker yogun oldugunda recelin icerisinde bakteri ureyemeyeceginden recellerimizi oda isisinda tutabiliriz.
Afiyet olsun
PS: Simdi dusundum de ben neden frambuazi pisirmeden fotograflamadim. Sozlukte iki uc tane isim geciyor Ingilizcesi raspberry, Fransizcasi framboise , Turkcesi de frambuaz, ahududu, agaccilegi. Ne oldugu anlasilmaz mi acaba diye dusunuyorum. En kisa zamanda tazelerinin fotografini cekip bu gonderinin altina ekleyecegim.

12 comments:

NiNo said...

ellerine saglik canim pek severim bu receli

DENİZSEFASI said...

hemşerim ellerine sağlık, çok iştah açıcı bir fotograf olmuş.

kebap konusundaki yorumun çok doğru bir de mutlaka kuyruk yağı da olmalı, annem harika yapar, 1 gece dolapta bekletmek de önemli.

bir de mutfakdoktoru var, o da adanalı.

sevgiler, öpüyorum.

ha bu arada adanada portakallar çiçek açmaya başlamış, şimdi orda olmak vardı.

Feyza Fidan said...

Şefimm yaa güldürdün benide valla :)))) Bende kendi kendime düşünüyorum şefim ne demek istiyoo diye :))) Allah iyiliğini virsin senin :)))
Canım benim reçelin reçel olmuş..Rengine bayıldım, reçelin güzelliği tadını bi kenara koyarsan rengi ve kıvamıyla belli olurmuş..Senin reçelinin kıvamınında rengininde maşallahı var :))) Ellerine sağlık canım benimmm..Öptüm kocceman :)

Bizim Evin Mutfağı-Aysel said...

İnşallah imkan olurda bir gün sizinle de tanışma ortamı yaratırız... Balıklarımı bende çok seviyorum... Efe de her zaman gelip oynayabilir zaten balıklarda sıkılmışlardı ilgisizlikten...

Unutmadan resimlerinize bayılıyorum... Tarifler zaten çok güzel de resimler de bir o kadar güzel...

Sıcacık sevgiler...

SOFRAOZLEMİ said...

harika bir görüntü..en sevdiğim meyvelerden biri..bununla kurabiyede ne güzel olur hani..ama bitmiş reçel:(
ellerine sağlık cnm

Melek* said...

canım çekti doğrusu çok güzel gözüküyor ellerine sağık

!!! ♥ Hasretli Lezzetler ♥ !!! said...

canim ne kadar hos görünüyor recelin :) gel beni ye bitir diyo :)

ellerine saglik ..

kocaman sicacik sevglerimle

Anonymous said...

Reçel yapmayı çok severim, ellerinize sağlık, sizinki çok güzel olmuş. Elma kullanmak da çok güzel bir fikir.
Sevgilerimle.

PAPATYA PRENSES said...

şu görüntüye bakinnn. nasılda iştah açıcıı. ekmeğin üzerine kaymak onun üzerine reçel ımmmm...
ellerinize sağlık:))

Mutfak Havlusu said...

annemi çağırdım gel gör görüntüyü

hele bu sabah bir kavanoz çilek reçelini(kavanoz kırıldıda benim yüzümden:( )heba ettikten sonra bu reçel iyice kötü etti beni:)

ellerine sağlık rengi ve görüntü nefis tad harikadır çayla iyi gider.

Anonymous said...

Reçel gel beni ye diyor. Frambuaz tadını çok seven biri olarak bu reçeli mutlaka deneyeceğim.

Damak Tadı said...

Çok severim Frambuaz reçelini..))Ellerine sağlık canım,çok nefis görünüyor..

Sevgiler..