Wednesday, March 19, 2008
FIRINDA PATATES
Patatesi firinda pisirimek icin bu sekilde tepsiyi tuzla dolduruyoruz. Uzerinde catalla delikler actigimiz patatesleri bu tepside pisiriyoruz. Nedenini sordum. Bazen nedenini bilmedigimiz halde, usulu boyle oldugu icin, bu sekilde pisirirmisiz.
Bu da yaprak jelatin. Hani jelatini soyle boyle islemden gecirip sonra da kremaya ekliyoruz ya. Tanistirmak istedim kendilerini. Cunku ben jelatinle bir kac ay once tanistim. Hazir joleleri pisirip yemesini severim ama hic bu sekilde jelatin kullanma sansim olmamisti. Gerci toz jelatin gordum. Laf aramizda kolum yandiginda Ustam koluma toz jelatin serpmisti. Kesinlikle iyi niyetlerle yaptigini biliyorum ama sonradan enfeksiyon kapmistim. Onun amaci yanik yerin kabarmasini onlemekti. Velhasil gecti, gitti. Bir sure gururla saga sola gosterdim. Bakin nasil da alnimin teriyle calisiyorum , diye. :)
Gelelim bu jelatine. Jelatinin, bizim su ana kadar ki kullanim amacimiz kremayi sertlestirmek. Kremayla jelatini birlestirip, krem shanti bile yaptik. Bu jelatin aslinda sert, ancak soguk suya girdiginde yumusuyor. Kullanmadan once soguk suda bekletiyoruz. Jelatin soguk suda erimiyor, sadece yumusuyor, kullanima hazir hale geliyor. Daha sonra suyunu iyice bertaraf edip, sertlik vermesini istedigimiz krema veya dolgu malzemesinin icine karistiriyoruz. Bu noktada onemli olan, kremanin sicak olmasi. Krema sicak oldugunda jelatin icinde eriyor ve istenilen sertligi veriyor. Bir pastanin kremasi icin, 3-4 yaprak jelatin kullanilabilir.
Bu da 'et tokmagi'. Tavuk schnitsel yapmak icin, eti plastik filmin arasinda bu et dovecegiyle hafif hafif dovuyoruz.Bu fotografi hosuma gitti. "Tas Devri"nden bir enstruman kullaniyor gibiyiz :)
Bu da corbasini yaptigimi 'kremimi mantari' (cremini mushroom) Corba haline geldiginde fotografini cekemedim ama en azindan bu goruntusu kalmis elimde.
Kizimla oglumu nadiren ayni karede yakalayabiliyorum, ozellikle boyle guzel bir pozu. Inanir misiniz, kizim oglumdan daha akilli, daha cok soz dinliyor.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
Sevgili Nagehan, fırında patateslerin bu şekilde pişirildiğini hiç duymamıştım, acaba tuzun rolü ne,ben de merak ettim.. Jelatini çok merak ediyordum, fotoğraf için teşekkürler :) Bu arada mantarların fotoğrafını çok beğendim, ellerine sağlık..
O gamzeleri var ya yerim bennnnnnnnnn...
41 kere maşallah.Çok güzel bir resim..Fotoğraflar yine çok çok güzel...
Patateslere bende bittim..
Sevgiler..
bu foto cok sirin:)) icim isindi, emel
Post a Comment