Saturday, February 9, 2008

VANILYA KEKI / GATEAU BASQUE

gateau basque, vanilla cake
MALZEMELER :
Pastaci kremasi
* 2 yumurta
* 250 ml sut
* 50 gr seker
* 10 gr un
* vanilya
Kek
* 1 su bardagi un
* 1 paket kabartma tozu
* 4 yumurta , sarisi ve beyazlari ayrilmis
* 1 yemek kasigi erimis tereyagi
* vanilya
* 1 su bardagi seker
YAPILISI :
Once pastaci kremasini anlatayim. Yumurtayla sekeri cirpiyoruz, unu ve vanilyayi ekliyoruz, bir taraftan da sutu isitiyoruz. Sutun uzerinde hafif kabarciklar olmasi istedigimiz isiya ulastigi anlamina gelir. Sutu kaynatmiyoruz. Sutun yarisini un+seker+ vanilya+ yumurta karisimimizin uzerine dokup karistiriyoruz, pisirmeye devam ediyoruz, kaynayinca kalan sutu de ekleyip yeniden kaynama derecesine getiriyoruz. 1-2 dakika kaynar vaziyette karistirarak pisirdikten sonra kremamiz kullanima hazir hale geliyor, ustunun kaymak tutmasi onemli degil. Fakat tencerenin sicakligi ile krema dibine tutmasin diye, ocaktan aldiktan sonra da bir kac dakika karistiriyoruz.
Kek icinse, yumurtanin sarilarini ve beyazlarini ayiriyoruz. Sarilarina seker ekleyip krema gibi olana kadar cirpiyoruz.Beyazlarini ise yalniz basina , kar haline gelene kadar cirpiyoruz. Eger bir damla bile yumurta sarisi kacmissa , yumurta beyazlarini kar haline getiremeyiz, kullandigimiz kabin da temiz olmasi, icerisinde yag olmamasi gerekiyor. Yumurta beyazlarinin kullanima hazir hale geldigini de anlamanin bir yolu var.Cirpiciyi havaya kaldirip , ceviriyoruz. Eger yumurta beyazlari ucgen gibi dik duruyorlarsa hazirdir, yok karistirma kabina dogru gitmeye calisiyorlarsa cirpmaya devam, Sefimiz bize mikseri pek kullandirtmiyor, hep birlikte kas yaptik,iki kolumu kullanamadigim icin sag pazum gorunur bir sekilde soldakine fark atti :)

Unu ve kabartma tozunu birbirine guzelce karistiriyoruz, vanilyayi toz halinde ise una vanilya esansi ise yumurta sarilarinin uzerine ekliyoruz. Yumurta beyazlarini ve unu uc defada yumurta sarisina yediriyoruz. Yumurta beyazlarinin sonmemesi icin fold teknigi ile karistiriyoruz, yani bir spatula yardimiyla karistirma kabini bize dogru egerek, karisimin etrafinda daireler cizerek karistiriyoruz.Yumurta beyazlarinin ucte biri, unun ucte biri ve daha sonra yumurta beyazlari yeniden eklenerek butun karisim saglaniyor. Tereyagi istege bagli olarak yumurta sarilarinin uzerine de eklenebilir, butun malzemeler karistiktan sonra da.
Kekimizi pisirecegimiz kaba, karisimin yarisini dokuyoruz, spatulayla duzeltiyoruz. Uzerine pastaci kremasini ekliyoruz, krema ortada kalmali, yanlari bos birakiyoruz. Kalan kekimizi spatulayla duzelterek kremamizin uzerine bosaltiyoruz.Kekimizi 160 C onceden isitilmis firinda pisiriyoruz. Icerisinde krema oldugu icin, kurdan testi yanlis sonuc verebilir. Uzerine parmagimizi bastirip, eger kek tekrar eski halini aliyorsa cokmuyorsa, pismistir diyoruz.
Ben pastaci kremasini kakaolu yapmayi teklif ettim. Cunku iki renk olursa fotografta daha guzel gorunur diye. Sefimiz bu dahiyane fikrimden dolayi bana hayranlik da duymus olabilir, ukalaliklarimdan bikmis da. Yuzundeki ifadeyi cozemedim henuz, yalniz arada eline tesbih alip ' ya sabir ya sabir ' dedigini duyuyorum, acep benle mi ilgili ki :) Bana cevaben "hakli olabilirsin ama kekin orijinali boyle" dedi.
Ben genelde okulda yaptigimiz yemeklerin tariflerini verdigim icin, tariflerin malzemelerini cevirmekte ve tarifin ismini Turkcelestirmekte zorlaniyorum. O yuzden bazi isimlere dokunmadan birakacagim, bir yanlisliga mahal vermemek icin.

16 comments:

Kevser - Elda'nin Annesi said...

Selam,
bir asagidaki salatana bayildim, o renkler ne öyle, civil civil, sanki karsimda canli duruyormus gibi. Cok lezzetli olmus, vanilya kekinde tarifini bekliyorum.

Sana ve ailene güzel bir hafta sonu tatili diliyorum ve öpüyorum..

Cafe Gusto said...

Kek nefis tarif ise bekleniyor..Ellerine sağlık.sevgiler...

pelince said...

Ellerine sağlık,tarifi bende bekliyorum....

Sevgiler

DİDEM ÖZCAN said...

Canım, tarifi bekliyorummmmm, görüntü enfesss:))

Salata ise cıvıl cıvıl, neşe saçıyor etrafa:))

Ellerine sağlık,

Sevgiler....

Feyza Fidan said...

Ay ben bunadım mı yaaaaaa..Ben bu tarife yorum yazdım diye hatırlıyorum nerde benim yorumummm, yidinmi kıssss,sildinmi yoksa...
Aaaaaa yaşlılık bu mu olsa gerek :(((
Neyse sağlık olsun yaa bidaha yazim bari :))))))
Süperrrr, enfeeessss,nefasetlüüüü...
Öptüüümmmmmm..

Anonymous said...

Yaaaa nefis olmuş bu kek. Diyorumki tatlıyı azalttığım bir haftaya başlayayım. Günaydın pazartesi. Sağlıklı beseleneceğim (yani ot falan filan) lezzetli yemekler yemeye biraz ara vereyim diyorum. Sabah bir giriyorum o da ne nefis bir kek bana bakıyor. Şimdi denemesem olmaz, deneyip yemesem olmaz dimi ama :))

ellerine sağlık canım benim... Çok güzel.

sevgiler. kocamanından

http://www.misssgibi.com/

EZGi :)) said...

canım kek nefis görünüyor.vanilya tadına bayılırım.ellerine sagık sevgiler

Disalce said...

sayfan çok güzel.....bütün tariflerin ve fotoğrafların çok hoşuma gitti...

ellerine sağlık......

Anonymous said...

selam arkadaşım..vanilya kek süper görünüyor.eline saglık....sevgilerimle...

Anonymous said...

Kek harika görünüyor,ellerinize saglik.Sevgiler.

Ferah Gülşen said...

Ne kadar sade ve güzel görünüyor. Eline sağlık.

ilker'in mutfagi said...

canım selam.yine çok güzel olmuş ellerine sağlık.bu arada bugün senin damla çikolatalı kurabiyeni yaptım.harika oldu.en kısa zamanda blogumda yayınlayacağım.yeni blogum www.elaseker.blogspot.com adresime de uğrarsan sevinirim.bu arada oğlunda çok tatlı maaşallah.aynı benim efe'me benziyor (benimkide kaşık kadar da :)))sevgiler canım.

Kevser - Elda'nin Annesi said...

Canim,
harika ya, tarif gelmis ve cokta güzel olmus. Mis gibi vanilyali kekten bir dilim olsaydi da yiyebilseydim simdi, tekrar ellerine saglik diyorum.

Selam ve sevgilerimle..

Baharcicegi said...

Vanilyali kekin görüntüsü sanki Alman pastasi gibi olmus,ama bu kek bol vanilyali piserken mis gibi kokmustur,enfes olmus canim eline saglik

Aybike Ceylan said...

Bunu yapmaya calisacagim, ellerine saglik.
Sevgiler texas'dan.

FİGEN KARAVAŞ said...

Cok guzel bir keke benziyor benim damak tadıma cok uygun not aldım mutlaka yapacagım.

Ellerinize saglık,
Figen Karavas