Wednesday, February 20, 2008

RIZOTTO / RISOTTO MILANESE

RISOTTO
MALZEMELER:
* 3 Yemek kasigi kanola yagi
* 2 orta boy sogan, kucuk dogranmis
* 2 dis sarmisak, kucuk dogranmis
* Bir tutam safran
* 2 su bardagi Arborio pirinci
* Sebze suyu
* 90 gram ince rendelenmis parmesan peyniri
* 50 gram tereyagi

YAPILISI:
* Siviyag tencereye alinir, sogan ve sarmisak ayni anda eklenir. Soganlar pebmelesinceye kadar kavrulur.
* Safran eklenir, soganlarla beraber 1-2 dk kavrulur.
* Pirinc eklenir ve bir kepce sebze suyu dokulup karistirmaya baslanilir. Pilav pisene kadar karistirma devam eder. Su azaldikca kepceyle yeniden su eklenir.
* Karistirma tahta kasikla yapilir. Surekli karistirmaktan maksat, pirincin nisastasini cikarmaktir.
* Yeteri kadar tuz eklenir. Pirincler yumusak ve yapisik bir lapa haline gelene kadar pisirme islemi devam eder.
* Safran pilava sari rengini verir. Pilav pistiginde, ocagin alti kapatilip tereyagi ve peynir eklenir. Yeniden karistirilir. Rizottomuz servise hazir, afiyet olsun

Risotto Italyan mutfagindan bir pilav. Bildigimiz pilavlarin aksine yapisik bir hal almasi beklenir. Icinde peynir oldugu icin ben sevdim. Sirasi gelmisken, Kanada'da bizim kullandigimiz pirince en yakin 'Italyan pirinci'. Fakat burada klasik pilavda 'uzun pirinc' kullaniliyor. Uzun pirinc kendi ozelliginden dolayi birbirine yapismiyor, ama benim tercihim, Italyan pirinciyle, tane tane dokulen pilav yapmak.
Rizottonun pisirme asamasinda, henuz yapismadan fotografini cektim, Osso Buccoda son halini gorebilirsiniz.

6 comments:

Aynur said...

bizim aile gibi degisik tadlara acik olmayanlar icin denemesi güc olsada,

güzel oldugu kesin eline saglik

sevgiler

www.aynurdantarifler.blogspot.com

DÜDÜKLÜ TENCERE said...

Blogunuzla henüz tanıştım. Bu üçüncü
ziyaretim. Tarifleriniz, alışık olmadığmız tatları içerse de, resimlediğiniz yemek çeşitleri ve sunumları gerçekten muhteşem. Bu işi severek yaptığınız belli. Sizi kutlar,başarılar dilerim. Hoşça kalınız.

Feyza Fidan said...

NAGEHANNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNşefim, bir alıklık var üstümde, adını yazmışsın görmemişim ben ayolll :)))))
Nagehannn, Nagehannn hihihiihih...Ay çok sevdim senin Nagehan halini, amma velakin sen benim şefim olduğun içün şefim demek suretiyle saygımı göstermeye devam etcem..Arada derim tabii isminide:)))
Şefim , şimdi sen tee uzaklardasın bilmemki bizim gündemimizi takip edebiliyormusun..Şu vermiş olduğun rizotto tarifi varya devlet erkanımızın gündemini günlerce oyalamıştı inanır mısın, ayrıntıya girmiyorum tabii ama sanki bu memleketin başka sorunu kalmamış gibiydi..
Neyse politika konuşmıyim şimdi, konumuz yemek..
Harika bir lezzettir kesin,hiç tatmadım ne yalan söyliyim, ama merak etmiyorda değilim..En kısa zamanda deneyeceğim Nagehancım :)))
Seni ve Efemi öpüyorum..

pelince said...

Risotto bende denemedim merak ediyorum aslında....

ayşegül mutfakta said...

risotto yapımını her zaman merak etmişimdir çok hoş ve yine orjinal güzel bir tarif

Unknown said...

Eşim tam bir risotto hayranı. Malzemeleri italyadan getirdi sizin tarife göre yapacağım inşallah güzel olur. Beni tarif konusunda aydınlattığınız için teşekkürler. Ama sebze suyu hususunu anlamadın hangi sebzenin suyunu çıkarmam gerekiyor. Not düşerseniz sevinirim. Ellerinize sağlık....