Wednesday, February 20, 2008

OSSO BUCO

OSSO BUCO
MALZEMELER:
* Dana kolu,
* 2 orta boy sogan
* 2 orta boy havuc
* 2 adet kereviz sapi
* Bir dal pirasa
* Sebze suyu
* 2-3 kasik kanola yagi
YAPILISI:
* Celik tava ya da tencere ocagin ustune bos olarak konulur. Iyice isindiktan sonra sivi yag ve hemen ardindan etler alinir. Etlerin iki yuzu de kizarmis rengi alinca, tencereden cikartilip bir tabakta beklemeye alinir.
* Butun malzemeler minicik dogranir, etleri cikardigimiz tencereye alinir. Bir kac dakika butun sebzeleri kavurduktan sonra etler yeniden tencereye alinip sebzelerin icine gomulu.
* Etlerin tam olarak uzerini kapatmayacak kadar sebze suyu eklenir. Tencere kapagi kapatilip firina alinir. 1 saat tencerenin kapagi hic acilip kontrol edilmez. 1 saat sonra etlerin pisip pismedigi kontrol edilir, eger pismemisse ve hala suya ihtiyaci varsa su eklenir, yeniden firina alinir.
* Etlerimiz pistikten sonra yaninda pilavla servis edilebilir, afiyet olsun.
****

Etin bu sekilde pisirilmesini daha onceki et yemegi tarifimde (Sebzeli dana kaburga) anlatmistim. Bu pisirme yonteminde et, yumusacik oluyor. Ama daha once de belirttigim gibi, cok isinmis bir tencereye yag dokunce, yagin alev almasina sebep olabiliriz. Tam olarak ayni sonucu vermese de, annem eti pisirirken, once tencereye yagi alir, yag iyice isindiktan sonra etleri atar ve tencerenin kapagini kapatir, sonra da ocagin isisini kucultur. yaklasik 10 dk icerisinde etler suyunu salip birakir, o sekilde de etler yumusak olur.
Fotograftaki bu dana kolu hakkinda da bilgi vereyim. Bunlar henuz pek kucuk danalarmis, yani sut danasi. Dananin on kolu makinede dilim dilim kesiliyor. kemigin uzerinde fotograftakinden daha fazla et var aslinda. Benim etlerim cok yumusadigi icin, koptular. Etin bu kisminin meraklilari cokmus, bazi insanlar ozellikle bu yemegi tercih ederlermis.
Bir de sebzelerin cok minik dogranmasi var, bunun cok zaman aldigini dusundum ama sefimiz yine tarifin orijinalinin boyle oldugunu soyledi. Yalniz bu yemegi yaparken, hic olmadigi kadar sefi sinirlendirdik, ben basta olmak uzere. Bir yandan malzemeleri dograrken bir yandan eti pisirmek istedim, sef neredeyler etleri mutfagin muhtelif koselerine firlatacakti ama kendine hakim oldu, sadece sinirden kizarmakla iktifa etti. Sonra sinirini digerlerinden cikardi. Bu minicik sebzeleri ayni boyda olmayanlarin sebzelerini cope bosaltip yeniden yaptirdi. Sebzeler madem bu kadar kucuk olacak, nasilsa anlasilmaz diye sef bicagiyla sebzeleri kiyanlarin butun isleri cope gitti. Bu sebzelerin tek tek itinayla dogranmasi gerekiyormus. Bizim sef tipik bir ana yemek sefi, tatli pasta kismini biraz es geciyor ama et yemeklerinin uzerinde cok duruyor. Son olarak yemegimizi yapisik pilav 'rizotto' ile servis ettik.

3 comments:

EZGi :)) said...

canım süper bir sey olmuş bu.enfes görünüyor.ellerine saglık sevgiler

Feyza Fidan said...

Danielin anasııı, bilmem çektiğin fotoların nasıl mükemmel olduğunun farkındamısın :)) Bayılıyorum valla..Hele bu yemekte iyice döktürmüşsün makineniii:)))
Ellerine sağlık şefim, hürmetler :)))))

pelince said...

Ellerine sağlık,ye beni diyor adeta.....