Thursday, January 24, 2008

TIRAMISU






Merhaba
Bugun benim dogumgunum. En sevdigim yas pasta olan tiramisuyu yaptim. Yalniz bu tiramisu , MUKEMMEL OTESI oldu, lezzet bakimindan.Sekli cok guzel olamadi, cunku kremanin donmasini beklemeden kullandim. O kadar lezzetli oldu ki, gece yaptigim pastayi ertesi sabah bitirdik, aksami bekleyemedik :) Ve bu tarif bir cok tarifin aranjmani ve ben de bir ekleme yaptim.
MALZEMELER:
* Pandispanya
* Kakao
* Granul kahve
* Kremasi icin: 1litre sut, 4 Turk kahve fincani un , 2 kasik nisasta, oda isinda beklemis iki yumurtanin sarisi, 2 yaprak jelatin, 300 gr mascarpone peyniri, portakal esansi
YAPILISI :
Pandispanya, cikolatali mus (chocolate mousse cake) 'tan arta kalan pandispanya, lady fingers biskuviler daha iyi olabilirdi ama eldeki malzemeyi degerlendirdim. Bu pandispanyanin tepsisi
??x?? ebadindaydi. O yuzden pandispanya inceydi.
Krema icin oncelikle yumurta sarilari ile sekeri cirptim, unu , nisastayi ve portakal esansini ekledim, Yavas yavas sutu yedirdim ki topaklanmasin diye. Orta ateste, cirpici ile degil kasikla karistirarak pisirdim, atesten aldim. Mascarpone peynirini ve bir kenarda soguk suyun icinde beklettigim jelatinlerin suyunu iyice siktiktan sonra kremaya ekledim. 5 dk kadar mikserle cirptim.
Pandispanyalari sicak suda erittigim , beklerken ilik hale gelmis granul kahveli suyla islattim. Kremasini surdum, uzerine kakaoyu eledim. Afiyet olsun.
Gelelim tiramisu maceralarima. Cogu insan gibi tiramisuyu ben de seviyorum, o yuzden done done tiramisu yaptim bir suredir. Yapabilecegimin en iyisine ulasmak icin. Klasik tiramisu bile yaptim, sutsuz ama cig yumurta ile yapilan , ki kendisi gercek tiramisudur. O da guzel oldu ama cig yumurta beni tedirgin etti. Bazen kremam sert, agir bazen cok kivamsiz oldu. Malzemeden calip ucuz labne peyniri kullandim guzel olmadi. Labne peynir kullanacaksaniz illa ki Philadelphia derim, emeginiz araya gitmesin. Ama sadece iki kez Mascarpone kullandim. Ve isin sirri bence bu peynirde. Butun kalorisiyle olaya guzellik katiyor . Portakal esansina gelince, markete her gittigimde bir esans aliyorum. Bakalim bir deneyelim dedim, kesinlikle cok yakisti.
Cok lezzetli olmasina ragmen, bu pastada birkac hata yaptim. Kremanin sogumasini beklemeden kullandim ornegin, pandispanya rahat durmadi, kaydi, resimdeki ecus bucusluk o yuzden. Elimde iki kat ayni boyda pandispanya ve arta kalan parcalar vardi. 2 kati sirayla dosedim, parcalari en uste koydum hataydi, en ust kat o yuzden dalgali oldu, orta sira olsa belli olmazdi.Jelatinler kremayi sertlestiriyormus, kullanim amaci buymus. Velhasil, birileri bizi davet etse de giderken bu pastadan yapip gotursem de, alkis alsam diye heyecanla bekliyorum.




9 comments:

İlker Ergin said...

canım merhaba,tiramisu nefis görünüyor.ellerine sağlık.tarifini sonra mı vericen?sevgiler.

İlker Ergin said...

profilinde kendinden biraz daha bahsetsen ne iyi olur.insanlar seni daha iyi tanır.

Anonymous said...

Tıramisuya bayılırım ...Harika görünüyor ellerine sağlık

DANIEL EFE'nin annesi Nagehan said...

Yureklendirici mesajlariniz icin tesekkur ederim

*Ra said...

Merhabalar. İadeyi ziyaretinize geldim. Yeni başlamışsınız anlaşılan. Hoş geldiniz diyeyim. Şimdiden güzelliklerle dolu bir blog olacağı belli. Resimleriniz de güzel. Sevgilerimi gönderiyorum Kanadaya. İlkerin dediği gibi profilinizde kendinizden bahsetmiş olursanız daha yakından tanırız sizi.

pelin said...

hoşgeldiniz aramıza.güzel tariflerinizin devamını bekliyoruz.

Anonymous said...

Bloğun hayırlı olsun canımıniçi..
Tiramisuya bayılırım olsa da yesek hani :(

EZGi :)) said...

tıramısuya bayılırım ne kadarda iştah açıcı görünüyor.ellerinie saglık
sevgiler

hayatkazanbenkepce said...

DOĞUM GÜNÜN KUTLU OLSUN , SEVDİKLERİNLE VE SAĞLIKLA NİCE NİCE YAŞLARA ....
TİRAMİSUYA BAYILIRIM , ELLERİNE SAĞLIK CANIM...