Saturday, January 26, 2008

FIRINDA TAVUK

Okulda yaptigimiz firinda tavuklar. Icleri biberiye dallari ve limon dilimleriyle dolduruldu. Ustteki fotograf arkadasimin pisirdigi, termometre ile tavugun tam olarak pisip pismedigini kontrol ediyoruz, termometre 160 dereceyi gosterirse tavuk pismistir. Fotografin uzerine tiklarsaniz buyuk olarak gorebilirsiniz. Bu tavugun pismesine 5 dk var, derece neredeyse 160'i gostermek uzere. Termometre ile etin pisip pismedigini kontrol etmek en dogru yontem. Kemige degmeden termometreyi ete sapliyoruz, kemige degerse sonuc yanlis cikabilir.
Alttaki fotograf benim tavugum, disini cok karabiberlemisim, pek hos gorunmemis. Derisinin guzel kizarmasi icin tereyagi surduk, ama demek ki karabiberi bu kadar yogun kullanmamaliyiz. Bana gore en iyi tavuk baharati kekik+karabiber. Size bir adet de 'shefin sirri'ni verecegim. Eger bir eti butun olarak pisirirseniz, iplerle simsiki bagliyorsunuz, ancak bu sekilde etin her tarafi esit olarak pisebilir. Alttaki fotograf baglamanin nasil olmasi gerektigi hakkinda bir fikir verebilir. Kanatlarin uc kisimlarini alta dogru buktuk. Ipin her iki tarafi esit olacak sekilde butlari bagladik, butlarin kabasindan destek alarak , ipleri kanatlarin altindan gecirip tavugu ters cevirdik ve iki dugum atarak bagladik.
EK : Tavugun yanindaki sebzeleri anlatmamistim, once VINAIGRETTE nasil hazirlanilir onu anlattim. Cunku sebzeleri vinaigrettele marine ettim.
Kullandigimiz sebzeler : Yaban havucu (rengi beyaz, goruntusu havuc, tadina bakmadim), Havuc, Kirmizi sogan, Pancar, Patates, iki cesit kabak
Bu sebzeleri irice dogradik, havulari ikiye bolmek kadar buyuk. Ve burada anlattigim vinaigrette sosa yatirip beklettik. Tepsinin icine kagit koyduk, uzerine sebzeleri yaydik, ortasina tavugu yerlestirdik ve 175 C (350 F) firinda pisirdik.
Malzeme listesinin orijinali :
Parsnips, Carrots, Red onion, Beets, Naked bakers, Acorn squash, Butternut squash, 4 oz vinaigrette


4 comments:

Anonymous said...

selam..mis gibi kızarmış..nefis görünüyor..elinize saglık..iyi tatiller.sevgilerimle...

Anonymous said...

merhaba çok güzel görünüyor. ellerinize sağlık.
Tavuğun pişirilişi ile ilgili olarak daha ayrıntılı bir tarif verebilirmisiniz. Bir de etrafına ne koydunuz onlar için özel bir işlem gerekiyor mu? şimdiden çok teşekkürler.
Erin

DANIEL EFE'nin annesi Nagehan said...

Hunerli eller, tesekkur ederim.

Erin, firinda tavuk ile ilgili biraz daha detay vereyim madem. Fakat SEFIN SIRLARI arada kaynar diye kisa kesmitim. :)
* tum tavuk piserken baglanmali
* derisindeki kizarikligi veren , uzerine surdugumuz ,oda isisindaki margarin
Okula gidince hocama bir iki soru soracagim, ondan sonra detaylari yazarim.Sevgiler

Anonymous said...

ilgine çok teşekkürler.çalışmalarında sana kolay gelsin.
Erin