Friday, June 5, 2009

PAZI SAPIYLA BÖRÜLCE

DSC07565

HARİKA BİR DİYET YEMEĞİ

Malzemeler:
* Pazı sapları
* Yarım kilo börülce
* 1 baş kuru soğan
* Domates ve/veya biber salçası
* 2 yemek kaşığı sıvıyağ, tuz
Yapılışı:
* Börülceler bir kaç saat suda ıslatılır.
* 1 baş soğan yemeklik doğranır. 2 yemek kaşığı sıvıyağla bir kaç dakika kavrulur. Pazı sapları eklenip , kavurma işlemine devam edilir.
* Evdeki ve eldeki salçalar eklenip karıştırılır.
* Böğrülceler ve en az üç bardak su eklenip yemeğimiz pişmeye bırakılır.
* Tuzu dilediğiniz kadar, yarım limon suyunu da yemeğimiz piştikten sonra ocağın altını kapatır kapatmak ekliyoruz.
Afiyet olsun.

Bu tarif annemden. Az önce kendisiyle kollektif bir çalışma gerçeklestirip tarifimizi yazabildim. Bu tarz yemeklerde ben herşeyi göz kararı ayarladığım için tarif yazması biraz zor oluyor ama henüz yemek yapmaya başlayanlar ve öğrenciler için tariflerin gayet anlaşılır olması gerekiyor. Ayrıca tecrübeli hanımefendi ve beyefendiler için de pazı saplarını değerlendirmek için güzel bir fikir.
Pazıyı genelde sarma yapmak için alıyoruz. Sapları da bu şekilde kurubaklagillerden herhangi biriyle pişirilebilir. Mesela nohutla, mercimekle ya da nohut mercimek kombinasyonuyla da harika bir sebze yemegi olabiliyor pazı.Ayrıca pazı saplarının yerine ıspanak sapı ve kökleri kullanılabilir. Bu yemekleri sadece elde kalanları değerlendirmek olarak görmüyorum. Ekşili ekşili soframızın, midemizin ve gönlümüzün baş köşesinde yer etmiştir.

Pişmiş tavukla olan kader arkadaşlığımızdan biraz söz etmek istiyorum. Şubat ayında Türkiye'ye geldik, Fransa havayollarıyla. Paris'ten aktarmalı olarak. Şu günlerde bir uçakları okyanusa gömülmüş olan şirket, yolculuğumuz boyunca bir tane doğru iş yapmadı. İlk uçakta, bebek için yatak vermeleri gerekiyordu, biz özellikle bu konuyu telefonla da internetten de belirtmiştik. Zaten 10 saat boyunca bebeği kolumda tutmam, aynı zamanda oğlumun ve kendi ihtiyaçlarımı gidermem mümkün değil. Uçakta 'hani bebek yatağım?' dedim, özür diliyorlar. Özürle hallolmuyor ki sorun. 'özür mözür dileme , git yatağı getir' diye kükredim :) İnsanı zorla çileden çıkartıyorlar ne yapayım. Bebeğe yeteri kadar bebek bezi ve bebek maması vermeleri gerekirken, ben hatırlatıyorum getirsinler diye. Yanınızda bebek bezi yok mu diye hesap soruyorlar. Var da sana ne, vazifeni yap.
İki çocukla seyahat etmek zaten zor üstüne bir de air france'ın eziyetleri. Velhasıl İstanbula vardık. Valizlerimiz yok. Kuzenime gidip valizlerimin gelmesini bekledim. Oysaki Rapunsel , Sihirli Kepçe , Kitchen O'clock ,Pelince lezzetler , Eyvahyemekyandıocakbattı Gönül, Missgibi Zerrin ve diğer blog arkadaşlarımla görüşebilmeyi istiyordum.Valizlerimi teslim aldım sonunda, birinin ayağını kırıp göndermişler :) Rapunsel için getirdiğim hindistancevizi sütleriyle de banyo yaparım artık.
Gönülcüğüm yemekteyiz programında başarılar diliyorum. Blogunda yayınladığın fotoğraflarında gözlerini bantlıyordun, şimdi yüzüne elek mi kapatacaksın :) Şaka bir yana , yemek bloğu kanalıyla tanıştığım bir arkadaşımı televizyonda izleyecek olmak beni çok heyecanlandırıyor, programın yayınlanacağı zamanı sabırsızlıkla bekliyorum ,İYİ ŞANSLAR

4 comments:

sarımutfak-hande said...

değişikmiş denemek gerek
ellerine sağlık cnm

pelince said...

Nagehancım ne zamanda geldin sen,hiç haberim olmadı.Bir sürü olaylar gelmiş başınıza.allah korumuş ya..Şirket kötü bir şirket gibi anlattığına göre.Bu uçak kazası bir felaket zaten.Halen yerleri belli bile değil :(
Valizlerde kaybolmuş ,neyseki kavuşmuşsun sonrasında.İki çocukla seyahat kolay olmamıştır eminim.
İnşallah başka bir sefer tanışma fırsatı buluruz.

Pazı sapıyla börülce çok sağlıklı olmuş,ellerine sağlık...

Kuzucukları öpüyorum..

Sevgiler..

asli said...

himmm harika gorunuyo elinize saglik yapmak istiyorumda ... ingilizcesi chard mi acaba .gormustum markaette ama cesaret edip almadim cevap verirseniz seevinirim ...birde borulce black eye beans mi kullandiniz . t.ederim floridadan sevgiler

DANIEL EFE'nin annesi Nagehan said...

Kullandigim fasulye black eye peas, pazi icin de chard diyebiliriz, ayni sey degiller ama cok yakinlar.