Tuesday, February 10, 2009

HAMILELIKTE KILO ALIMI ILE ILGILI DENEYIMLERIM -2-

Hamileligim sirasinda ne kadar kilo almadigimi yazacaktim, 30 lu haftalarda seker testi yapmak gerekti. Iste dedim, ben bu yuzden kilo almiyorum, bende hamilelik sekeri var. Ilk test zaten olumlu cikmadi , uclu teste gerek duyuldu. Ben iyice paniklemeye basladim. Guya kilo almayisimi anlatacaktim, ama bunun sebebi diyabetmis diye epey bir huzursuz oldum. Cok sukur test iyi cikti, hamilelik diyabetim olmadi.
Ha gayret yiyorum, ama neden kilo almiyorum diye her sefer doktora sordum. Ustune ustluk, bu sefer de canim ne isterse yedim, bolca tatli ve sekerli seyler yedim. Ama kiloya gelince 1 kilo 2 kilo. Niye ? Niye?
Kilo almiyorum ama bebege bir sey olur mu diye endise ediyorum. Bebege bir sey olmasin diye ha gayret yiyorum.Ultrasonda bebegin kilosu iyi gorundu. Doktor, hersey yolunda diyordu ama insan ister istemez endiseleniyor.
Aslinda isin sirrini simdi cok daha iyi anliyorum. Isin sirri benim hayatimda olmadigi kadar calismis olmam. Ve yaptigim isin de cokca fiziki hareket gerektirmesi kilo almamama sebep oldu.
Devam ettigim kurs sonucunda 'asci yardimcisi' sertifikasi aldim. Bu sertifikayi takiben uc yil sonra shef yardimcisi ve sonrasinda shef olabilme ihtimalim var. Bu zamanla belli sinavlara girerek gerceklesebilecek bir durum. Sertifikamin bana verdigi yetkiyle ve esimin benim icin olusturdugu harika ozgecmis ve basvuru mektubuyla bir bakimevinde asci olarak calismak icin ishe basvurdum. Gecici bir isti. Mulakati aslanlar gibi gectim ve isi aldim.Is gecici olmakla birlikte, claistigim sure icerisinde isverenim benden memnun kaldi ve sonrasinda kimi zaman asci kimi zaman mutfak yardimcisi olarak calismaya devam ettim.
Bunun yaninda iki ayri iste daha calistim. Hepsi de mutfak. Ve bu tarz calisma alanlarinda oturabilmek mumkun degil, surekli ayakta ve kosturmaca halindeydim. Yani, nasil cocuklar bir saniye yerlerinde durmaz aynen oyle. Haftada 7 gun calistim. Bir cok defalar gunde 16 saat calistim. ( Laf aramizda bebekten sonra 1 yil boyunca calisan annelere maas odeniyor. O mmasin yuksek olmasi icin calisma saatimin yuksek olmasi lazimdi. Ve su anda Turkiye'de memur olarak calismaya devam etsem alacagim maasin uc katini evde oturarak aliyorum :)
Neyse bu kosturmaca icerisinde bir turlu kilo alamadim, sonunda izne ayrildim. Evde oturmaya basladigimda kilo almaya da basladim. Hamileligimi, hamilelik oncesinden 2-3 kilo fazlayla tamamladim. Bebek dogunca o kilolar da gitti.
Buraya kadar cok guzel. Ama bebege baktigim ve sut verdigim icin, mevsim kis oldugu icin topraga bagli koleler gibi evden hic cikmadigim icin, butun fiziksel faaliyetimin salondan mutfaga oradan bebegin yanina gitmek oldugu icin ne yazik ki itinayla 6 kilo aldim.
Buradan cikarilacak ders kisaca su: hareket hareket hareket
Hareket edilmediginde istediginiz kadar az yiyin kilo verilmiyor ya da verilen kilo geri aliniyor.Benim kilo almamin sebebi cok hareketli is gunlerinden sonra neredeyse sifir hareketle eve kapanmak.
Sut verdigim icin tabiki herhangi bir diyet yapamiyorum. En kotusu evde yemek olmadiginda sut verdikten sonra acilan ishtahimi bastirmak icin sekerli seylere sariliyorum. Evde bize yardim edebilecek bir kisinin olmasini cok isterdim. Maalesef duzenli yemek yenmemesi de kilo alma sebebi.
Tatli krizine yakalanmamak icin de bence en iyi yontem done done meyve yemek. Diyet yazilari yazan doktorlara bakiyorum meyveye kisitlama getiriyorlar. Ayni fikirde degilim, Cunku meyveyi kisarsaniz kisi tatli yeme istegini bastiramiyor. Ayrica hangi meyvenin bir porsiyonunun kalorisi bir porsiyon tatliya esit ? O yuzden tatli tuzagina yakalanmamak icin BOL MEYVE derim.
Cocuklar cogu zaman bizden daha kalorili seyler yiyorlar ama surekli kipir kipir hareket halinde olduklari icin kilo almiyorlar. Benim de hareketim aynen cocuklarinki gibiydi. Surekli hareket ederek farkinda olmadan kalori harcadim. Yani bir spor salonuna gidip 1 saat tempolu bir sporu yapamam. Hatta sevmem de. Eger siz de spor salonunda yapilan sporlari sevmiyorsaniz veya gidemiyorsaniz, bol bol yuruyus yapin.
Bunlari yazarken kendime guluyorum da. Isin sirrini cozdugumu dusunuyorum ama kilom oldugu gibi duruyor. Innnsallah yazin uygulamaya gececegim. Sulun gibi olmak hayalim yok , sagligim icin biraz olsun kilo verebilmeyi diliyorum.
Kitaplarini satin alan insanlari anlamadigim ve hamileligi sirasinda 7 kilo alan manken kizimiz var. Bir tarafta doktorlar bir tarafta lise mezunu bir manken kizimiz. Insanlar nasil oluyor da boylesi insanlari takip ediyorlar anlayamiyorum. Ve okumak icin buyuk caba sarfetmesem de magazin haberleri gozumuze sokuldugu icin mecburen bildigim su ki. Bu manken kizimiz anoreksiya ve karni bozulmasin diye son haftalari beklemeden sezaryanla bebegini dunyaya getiriyor. O yuzden bunlar takip edilesi ornek insanlar degil. Ama kitaplari baski ustune baski yapiyor , anlayamiyorum!!!

1 comment:

Efsun said...

Bugün rastladim size, hos olmus sayfaniz:) Bende anlamiyorum insanlar böyle kitaplari nasil aliyorlar. Bende hamileligimde 14kg aldim ama 12 si dogumda gitti. Benim oglumda 4030gr. dogmustu. Ama emzirirken hareketsizlilikten hemen kilo aliverdim simdi minis 16 aylik oldu, bende kilolari vermeye calisiyorum. Mantiyi kalipla kesme fikri iyi olmus bende bir deneyeyim bakalim.
Sevgiler...