Saturday, June 21, 2008

HAMILELIKTE KILO ALIMIYLA ILGILI DENEYIMLERIM - 1 -

DSC06859
Uzun bir aradan sonra yeniden selamlar.

Soz verdigim gibi bebisler gelirken yasadigim deneyimlerden ozellikle kilo alimiyla ilgili olanlari paylasmak istiyorum.
Efe gelmeden once hayatima mutlu-mesut 'fazla kilolu' olarak devam ediyordum.Hep aklimin bir yerlerindeydi zayiflamak, hep niyet ederdim. Ama pazartesi sabah baslayip oglen diyetimi bitirirdim :) Hayatim boyunca 2 gunden fazla yedigime dikkat edebildigimi hatirlamiyorum. En az 5-6 kere lahana corbasi yapmisimdir, esim yemeklerden sonra birer tabak yiyerek corbayi tuketmistir. Yoksa ben kokusuna bile tahammul edemiyorum lahana corbasinin :)
Hamilelik girince araya butun diyet fikirleri rafa kalkti tabiki. Ayrica nedense kendimden cok emin bir sekilde hamileyken, neyden ne kadar istiyorsam yemem gerektigine inandim. Hamilelikle ilgili yuzlerce yazi okudugum halde bu beslenme konusu bir turlu kafama yatmadi. 'Hamileyken kesinlikle diyet yapmayin' fikrini ben iyice gelistirdim.'Hamileyken istediginden istedigin kadar ye' haline donusturdum.
Kafam kesinlikle cok rahatti. Oktay Usta'yi seyredip tepsi tepsi sekerpareler, revaniler yaptim, hepsini de iki kisi huplettik. Sagolsun Oktay Usta'nin programinda da surekli bu tarz tatlilar yapilir. Hatta hayatimda ilk kez 'yalanci baklava' bile denedim. Tam sonuca ulasabilmek icin 3 defa yaptim, yedik de yedik.
Bu bebekte oldugu gibi aserme, bulanti sorunum da olmadi, istahim iyice acikti, yediklerim yaradi da yaradi.Neden bilmem,' hamilelikte gelen kilolar, geldigi gibi gider' diye dusunuyordum, bu konuda fikrim cok sabitti.
Her doktora kontrole gidisimde 1 kilo almis oluyordum. Ama doktora 1 aydan daha kisa surede gidiyordum :) Toplamda 17 kilo aldim. Hamileligimi takip eden doktor da kilom hakkinda olumsuz gorus beyan etmiyordu.
Hamilelikte var olan gobegim, bebegin buyumesiyle fark edilmez oldu. Yani benim kilodan kaynaklanan gobegimle hamilelik karisti. Gonul rahatligiyla , gobegimden rahatsiz olmadan bir 4-5 ay gecirdim, bu da cok guzeldi.
Efe Turkiye'de dogdu. Hastanedeki doktorlar ve hemsireler 17 kilo almama sasirdi ve hatta beni ayiplar gibi konustular.Hala meseleyi anlayamamistim. Bir iki ay icerisinde bu kilolar gider nasilsa ,diye dusunuyordum.Kazin ayagi oyle degilmis :)
Efe'yi ilk 5.5 ay sadece sutle besledim. Sut vermek gercekten kilo vermeye yardimci oluyor. Dogumla birlikte 6-7 kilo gitmisti, bir iki hafta icerisinde de 4 kilo daha. Baktim kilolar gidiyor, verdim tatlinin gozune. Istedigimi yerim, nasilsa zayifliyorum diye dusundum :) Zayiflamak bir yana bilakis vermis oldugum 4 kilo ve dogumda giden 6-7 kiloyu bile geri aldim.Bu da bana ders oldu.
Bir dahaki bebekte, yani insallah bu sefer , avantajimi tersine cevirmeyecegim.Su anda yedigime az cok dikkat ediyorum. Dogumdan sonra da dikkatli olacagim ki, Efe'den kalan kilolar bile gitsin, en azindan bir kismi.
Bir sonraki yazimda, sutten dili yanmisin yogurdu ufleyerek yeme cabalarini paylasacagim

13 comments:

kirazdünyası said...

canım ya ne kadar samimi ve içten yazmışsın okurken çok duygulandım iki yazını birden....
seni öncelikle tebrik ederim yeni bebiş size bol mutluluk getirsin evinize neşe saçsın işallah....
sevgiler.

DİDEM ÖZCAN said...

Nagehan'cığımmmm,

Senin bu anlattıklarının tam tersini yaşıyor bir arkadaşım şu an:)) İlk hamileliğinde neredeyse hiç kilo almadı, o da ona güvenerek 2. de hiç dikkat etmedi, şu anda yaklaşık 10 kilo fazlası var:)) Ama eminim o fazlalıklar en kısa sürede gider, dünyanın en güzel olayını yaşıyor insan, aslında kilolar falan da pek dikkate alınmıyor değil mi:)))

Sımsıcak sevgiler.....

pelince said...

Nagehan öncelikle şükür kavuşturana :)

Kilolu bir hanım olarak bende çok çektim çok çekiyorum bu kilolardan.Ben ilk doğumunda inanmazsın ama 25 kilo aldım,doğumdan sonra birazı gider diye ümit etmiştim ama olmadı.Meğerse doğumda alınan kilolar hiç bir şey değilmiş.O evde Lohusalık da alınan kilolar yok mu ah işte onlar berbat..Herkes acayip tatlı yedirmişti bana da:))
Ama ikinci doğumumda zaten çok kilolu olduğum için ikinci doğumumda toplam 11 kilo almıştım...Ama artık çok geçti ve olanlar çoktan olmuştu :))

Bence en önemlisi hareket ,ben çok harektisim mesela,haraket ederek eminim doğum sonrası kiloların gidicektir.Endişe etme.
En güzel zaman hamileleik zamanı bol bol keyfini çıkart hayatını kabusa çevirme :))

Çok öpüyorum....

Not: Tombiş olunca söyleyecek çok şeyim varmış :)

Cafe Gusto said...

Aman dikkat et bak hamilelikte yediklerimden şekerim yükselmişti.Şimdi ise gizli şeker çıktı.O nedenle dikkatli olmak gerekiyor.sevgiler...

Aybike Ceylan said...

Nagehan'cigim,
Geldin sandim ama ugramissin, ve beni unuttmamissin:))
Umarim hamilelik cok iyi gidiyordur, bu arada ben de tayze oluyorum:)
Sevgi ve selamlar, kendine cok iyi bak.

HUYSUZBALIK said...

Demek küçük adama bir kardeş geliyor. :) Çok sevindim Nagehancım... Darısı başıma. Ben şimdiden 9 aylık bi hamilenin kilosuna sahibim o zaman ne yapıcam bilmiyorum ama bebiş için değer ... Diyetteyim gerçi. Yazı çok bilgilendirici. Sevgiler...

Yaren said...

Hamilelikte dikkatli beslenmek gerekir.Banada hep sakin kisma sendegil cocugun cani cekiyor diye,aldik kilolari böylelikle.Dogum sonrasi nerdeyse yine ayni kilodaydim 2 kg fark vardi.Sonra birden istah acildi,bende aman sütüm kesilir diye esirgemedim:)Vucut hamilelikteki kiloya alisiyor ve tekrar ayni dengeyi saglamak istiyor.Iste o zaman dikkat etmek gerekiyor,verilen kilolarda alinmamis oluyor böylelikle.Bu sefer daha tecrübeli oldugumdan dikkat ediyorum.Sanada hayirli dogumlar diliyorum.Sevgiyle kal.

Anonymous said...

Merhabalar yazinizi okudum benzeri olaylari yasadim,ilk kizimdan once ben 55 kiloydum.hamileyken yedimde yedim rahatsiz eden yok tabi,sonucta bir bilinc var bizde hamileyken cocuk icin yiceksin!ee esimde istahli olunca olanlar oldu tabi:)..neyse dogumdan sonra doktoruma gittim doktor hic merak etme 1 seneye kalmaz verirsin dedi.tam 75 kilo olmusum gorenler sasirdi bendede artik bir diyet karari ama nerde biryandan yiyip bir yandan diyetteyim diyordum yani yemekten uzaklasamadim,taki ikinci kizima hamile kalana kadar,sekerhastasiydim hamileliyim surecince ilkindede oyleydi ama ozaman yatip kalkip yiyordum.Ikincide doktorlar bebegin buyuk dogabilir ve daha sonrada diet yapmasi gerekir dedi,yani dikkat et!.zaten buyuk kizim massallah aktif bir kiz hep onunla ilgilenmem gerekti 2 yasindaydi arkasinda kostur da kostur,tabi bende ev temizliyine ozen gosteren biriyim ev isi cocuk derken fazlaca yememeye basladim ve kurtaricim o oldu gunde 2 litre su icerdim.yemeklerimin sekerli olmamasina dikkat ettim en onemliside devamli hareketteydim yani gucumun yettigince tabi.dogumdan sonra anne sutu vermeye basladim ama az yememek kacinilmaz bu seferde sutunuz olsun diye yiyorsunuz.yinede dikkat etmeye devam ediyorum sekersiz,bol su iciyorum ve egserzislerede devam ediyorum kendimce.yinede fazla kilolarim var ,gobegim zaten vardi.tek sevincim iki kiziminda saglikli dunyada olmalari sukurler olsun,en onemlisi o.benim sana tavsiyem once bebegini dusun ne canin cekiyorsa ye ama fazlasi olmasin.sana saglikli hayirli dogumlar dilerim...
Emel-Nederland

pelince said...

Nagehan nerelerdesin,nasıl gidiyor hamilelik ??

Emelin Mutfagi 01(Emel Ceyhun SABIR) said...

Ne zamandır ugramadigimi farkettim seni çok ihmal etmişim :)) blogunda hemen her konuya yer veriyorsun malesef benim kilolarin ikizlerimle degil istahımla ilgisi var :( NAgehancigim hayırlı bayramlar dilerim, emel

Aybike Ceylan said...

Bayramini kutluyor, daha nice saglikli ve guzel bayramlar diliyorum.
Nagehan'cigim, nasil gidiyor hamileleik, kendine iyi bak.

Sevgilerimi gonderiyorum.

Disalce said...

merhaba canım...

insanın iştahı öyle açılıyorki oson aylara doğru valla elinde olmadan yiyo insan....

ama doğumdan sonrada hiç zayıflanmayacak sanılıyor....

yinede bebek kucağa alındığında kilo o anlık bile olsa sorun olmuyor....

öpüyorum seni...

Anonymous said...

seni çok ii anlıyorum bende ikinci bebeğime hamileyim hemde ilk bebeğim daha 19 aylık nben 5 aylık hamileyim.aynı şeyleri yaşamamak için çaba gösteriyorum. amaaa iş öle olmuyo ya insan hamileyken kendine yemek yemekte sınır koyulmasın istiyo.sevgiler molaylıklar