Sunday, March 2, 2008

VANILYALI PEYKEK / VANILLA CHEESECAKE

VANILLA CHEESECAKE

MALZEMELER:
* 675 gram krem peynir (philadelphia krem peynir en cok tercih edilen)
* 1 su bardagi seker
* 1 adet vanilya cekirdegi
* 3 yumurta
* Lady fingers biskuvisi (savoiardi - tiramisu icin kullaniliyor)
* Erimis tereyagi

YAPILISI:
* ilk uc malzemeyi mikserde iyice cirpiyoruz. Krem peynirin en az 3 saat once buzdolabindan cikarilmis olmasi lazim iyi sonuc alabilmek icin
* Mikser peyniri cirpmaya devam ederken tek tek yurmutalari ekliyoruz. Her bir yumurtayi ekledikten sonra iyi bir karisim saglayip digerini ekliyoruz.
* Biskuvileri mutfak robotunda irmik gibi olana kadar cekiyoruz.
* Erimis tereyagi ile biskuvileri karistiriyoruz. Biskuviler tereyagi ile karistiginda elimizde islagimsi, bulgur gibi gorunen bir karisim olmali. Tereyaginda asiriya kacmaya gerek yok.
* Biskuvi karisimini keki yapacagimiz kalibin tabanina bastirarak koyuyoruz. Elinizdeki herhangi bir aletle de bastirabilirsiniz ki her tarafi esit olsun. Firinda 10 dakika kadar kalibi tutuyoruz.
* Peynir karisimimizi , buskivi ile taban yaptigimiz kaliba dokuyoruz, 140 derece gibi dusuk bir isida uzun sure pisiriyoruz.40-50 dakikadan once firini kontrol etmeye gerek bile yok. Sonrasinda ise kalibi hafifce salliyoruz, eger kekimiz pismemisse ust kismindan sivi oldugu zaten anlasilir. Eger kalibi salladigimizda ust kismi sivi gorunmuyorsa kurdan testine gecebiliriz. Kurdani ortaya batirip, batirdigimiz yerde kucuk bir daire ciziyoruz, eger kurdanin uzerinde sivi varsa pisirmeye devam.
*Pistikten sonra sogutup buzdolabina kaldiriyoruz, ertesi gun servis etmek lazim. Buzdolabinda uzerinin catlamamasi icin gerekirse plastikla sarabilirsiniz.
*Uzerine cesitli meyvelerle sos yapilabilir. Afiyet olsun.

Kekimiz firindan ciktiktan sonra dus kirikligina ugradim. Bu benim ilk peykekim (cheesecake). Sefe sordum, bunun uzeri niye kizardi, renk degistirdi diye. Cunku pastanelerde gorduklerimin hepsi acik renkliydi. Bizim yaptigimiz vanilyali ornegin, pastanede bu kekin ustu beyaz gorunur. Megersem cheesekeklerin ust kisimlari traslanirmis, hem duzlestirmek icin hem de belki her taraf ayni renkte olsun diye, ust kismini keserlermis. Bunu duyunca sevindim , rahatladim.
Anlattigim gibi peykekleri ayni gun bozmuyoruz, iyice dinlenmelerini bekliyoruz. Keki yaptigimizin ertesi gunu okula gider gitmez dolaptan kekimi aldim, bir tadina bakmak lazim. Niyetim sadece buydu, geri kalanini paketleyip fotograflarini gun isiginda cekebilmek icin eve goturecektim. O kadar guzel olmustu ki, orasi burasi derken bir baktim kekin yarisini yemisim.Artik ne kaldiysa onu eve getirdim, babamiza bir parcacik verdim, cunku hala fotograf cekebilmek icin bir dilim lazim bana en azindan. Babamiz da o kadar begendi ki, iki defa kalan parcayi buzdolabindan cikarip, bana fotografi hemen cekmem icin israr etti. Kabul etmedim, 'nerden girdin bu blog isine, rahat bir yemek yedirmiyorsun' diye soylendi :)

Malzeme listesindeki sekerde biraz indirime gidebilirsiniz, hepimiz keki birazcik sekerli bulduk cunku.

Peykeke meyveli bir sos hazirlayacak kadar vaktim olmadi, cunku o son parcayi midemize indirmek icin sabirsizlandik. Ben de uzerine 'akcaagac surubu' , burada soylendigi sekliyle 'maple syrop' doktum. Fotografin arkasinda bugulu bugulu bakan o surubun sisesi. Akcagac surubu yapabilmek icin, agacin govdesine kamislar sapliyorlar, ve o kamislar da bir kovaya yoneltiliyor, agacin govdesinden cikan ozsu , kovalara doluyor . Bu siviyi hic seker koymadan cok uzun zaman kaynatiyorlar, neredeyse bal kadar tatli bir sivi elde ediliyor. Kanada'da akcaagac surubu cok yaygin olarak kullaniliyor, sadece kahvalti icin degil bir cok urunun icine de katiliyor. Hem sekersiz bir tatli hem naturel o yuzden cok tercih ediliyor , Kanada'nin simgelerinden biri. Turistler evlerine mutlaka cok sevimli siselere doldurulmus akcaagac suruplariyla donuyor.

Gelelim vanilya cekirdegine. Bu da dogal lezzet verici, bitkiyi hic bir islemden gecirmeden kullaniyoruz. Bu tohumlar keciboynuzuna benzetilebilir sekil olarak ama bunlar daha ince.Vanilya cekirdegini (ya da her nasil adlandiriliyorsa) uzunlamasina ortadan ikiye kesiyoruz. Bicakla icindeki ozutu siyiriyoruz. Vanilya gereken her tatlida kullanabiliriz. Yukaridaki fotografa dikkat ederseniz, icinde karabiber gibi gorunen siyah noktalar aslinda vanilya cekirdegi.

Bu tarifimle Belgin'in ev sahipligini yaptigi PDCSE-17'ye katilmak isterim. Kolay gelsin arkadasim.


VANILLA BEAN

20 comments:

Anonymous said...

slm
ellerinize saglik cheesecake muthis guzel gorunuyor
afiyetle...

www.yenitadlar.blogcu.com

EZGi :)) said...

canım enfes olmuş cheesecake.bayılırım.ellerine saglık kocaman sevgier

Feyza Fidan said...

Şefimmmmmm,
İnanılmaz olmuş cheesecakein..Yaptın ama tam yaptın sonunda valla, bayıldım görüntüye.. Benim ki gariban kaldı yanında :)
Cheesecake dediğin böyle olur, çokda güzel kabarmış, benimki ezik bişeydi :))
Ellerine sağlık canımın içi..Bu arada aşağıdaki bifteğede saygı duruşundayım :)))) Bayıldımmmmmmmmmmmm..

Öptüm seni ve çapaklımı...

Aynur said...

Neyse acemilik oldu:) bidahaki sefer sizin gibi blogcu arkadaslarim sayesinde umarim daha guzel yapabilecegim.en kisa zamanda tekrarlamayi dusunuyorum zaten.ben kasikla koydum kaliba ve bitane aparat oldugu icinde bekleyemiyorsunki ucune pay edeyim diye mecbur aparati cikariyorsun yani.

tesekkürler

bu arada eline saglik peykekin cok guzel gozukuyor


sevgiler

www.aynurdantarifler.blogspot.com

Aynur said...

bi resim daha ekledim sirf senin guzel hatrin icin:)) bakabilirsin

Aynur said...

öne gecmek gibi bir niyetim yok ayol::)) Arti tiraslamaya bence hic gerek yok cunku zaten sunta gibiydi kekler::))) dumduzdu yani.bir adet resimi var belli oluyorsa gayet duzduler yani.hic kabarmadigi icin olsa gerek bilmem ben anlamaz:) ben aldim tarifi nacizane yapdim yani:)

Gönülünce Lezzetler said...

Cheesecake harika görünüyor tadıda muhteşem olmalı.ellerine sağlık canım...

Cafe Gusto said...

Nagehancığım peykeke bayılıyorum ama bizim evde sevilmiyor.Ege zaten peynir yemiyor birde pastada kullanırsam hiç yemeyecek.O nedenle peykek pişiremiyorum. Hepsini kendim yemem gerekiyor.e bu da bana kilo olarak geri dönüyor...Ellerine sağlık.Ha aklımdayken yeme fotoğrafını çekecem işi bizde de aynı.Fotoğraflanmadan masaya oturamıyoruz..Tabii beyler bu duruma söyleniyorlar..

DİDEM ÖZCAN said...

Canımmmm,

Byaıldım yaa, ben de cheesecake yaptım diye dolaşıyorum ortalıkta:))))


Ellerine sağlık canım benim,

Kocaman, sımsıcak sevgiler...

Anonymous said...

nagehancım emeğine sağlık
bende etkinlik tarifi verdim blogcu adresimden beklerim canım arkadaş listemdesin

ayşegül mutfakta said...

gene süper bir tarif vermişsin. çok hoş demek ilk cheesecakenindi bu benim de ilk olacak inşallah. Aşağıdaki biftekde gözümden kaçmadıı süper lezizzz

berrin said...

çok güzel görünüyor..ellerinize sağlık

NiNo said...

canim ellerine saglik peykek super gorunuyor canimi cektirdin
borek konusunda tarife uyarsan ne kolay oldugunu goreceksin canim dinlendirdiginde cokkk kolay actigini ve incecik oldugunuda goreceksin inan oklava ile o kadar ince acamaz kimse ama bunda maharete gerek yok dene anliyacaksin sevgiler

Anonymous said...

selam canım,
ellerine yüreğine sağlık...çoook teşekkür ederim bu güzel tarif ve katılımın için...enfes bir lezzet:)) sabah tarifini aldım ama tam sana yorum bırakacaktım ki netten düştüm..! hemen de çıkmam gerektiği için dönüşe kaldı maalesef..tarifin yayında, sevgilerimle

Beyza said...

Nagehancim,
ellerine saglik. Cheesecake cok güzel görünüyor.
Sevgiler

Anonymous said...

Nasıl beğendim nasıl beğendim anlatamam bende yarın yapacağım ellerine sağlık

Gönül said...

kısss büyüteçlemi baktın su bardağıyla kesilmiş lehmacunlar onnar aaaaaa gebertmeyim seni:))))) ellerine sağlık adres ver otlardan gönderiyimde bu tatlının üstüne sende iç ahahahaha..bi tatlı bi ot bi tatlı bi ot misali:))) hade çapaklu tatlu oğlunu öpüorummmm yeavrım....senüde öptüm mızlanma ...:)) sevgilerimle

Disalce said...

canım paykekin nefis görünüyor...zaten foto çekme konusunda çok iyisin.....

ellerine sağlık....

nagehan said...

Selam adaşım,

peykekin harika valla imreniyorum ben bu keke ama cesaret edip yapamadım daha.Kısmetse en kısa zamanda bende yapmayı düşünüyorum.

Ellerine sağlık canım

Sevgiler
Nagehan

Emelin Mutfagi 01(Emel Ceyhun SABIR) said...

nagehan blogunu ve ogrendigin seyleri keyifle takip ediyorum, ellerine saglik e lutfen boyle detayli yazmaya devam et, ben cok seviyorum, peynirli kek'te cok hos bir tarif vermissin:) operim