Sunday, March 16, 2008

SEFTALI JOLELI SUTLAC

JOLELI MUHALLEBI

Evde kendi yaptigim tarifleri yazmak , okulda yaptigimiz yemekleri yazmaktan daha zor. Cunku genelde olcu kullanmiyorum. Az cok hepimiz sutlac yapmayi biliriz ama yeni baslayanlar icin olcu verebilmeyi arzu ederdim , ne yazik ki olcmedim.
Sefin sirlarina bir suredir deginmiyordum, sutlacin puf noktalarini kendimce vereyim. Bu da sef yamaginin sirlari olsun. Pirinci yeteri kadar suyla hasliyoruz. Suyun miktari pirinc haslandiginda ancak pirincin uzerini kapatacak kadar olsun ki sutlacta suyu degil sutu baskin hale getirelim. Pirinci ocaga aldigimizda bir fiske tuz atalim. Tuz pirinclerin kolayca acilmasini saglar. Anneannem bazen tuzu kacirirdi, sanki dunden kalan pilavla yapilmis gibi olurdu. :) Yine anneannemin bana soyledigi gibi pirinci karistirarak pisirmek lazim ki nisastasi ciksin. Pirinci neden karistirdigimizi rizotto yaptigimizda anladim. Amac o pilavda da nisastayi cikarmakti. Hatta klasik pilavda pirinc hic karistirilmaz ki nisastasi cikmasin tane tane dokulsun diye.
Amerika kitasinda olanlar icin , benim Turkiye'de kullandigim pirinc olan Italyan pirincisini oneririm. Her pirincle yapilmiyor cunku. Pirinc iyice yumusadiktan sonra sutunu dokup kaynatmaya devam ediyoruz. Sekeri ben kimi zaman sonradan kimi zaman da sutle birlikte ekliyorum. Sonradan eklendiginde pirincin sekerle karsilastiginda bir miktar dirilesecegini gozden kacirmamak lazim. En son olarak kivam baglamak icin az mikarda soguk suyun icerisinde nisastayi cozduruyoruz. Sutlaci karistirarak nisastali suyu ekliyoruz. Her zaman nisastali suyu kivam baglayici olarak kullaniyorum, cunku sadece pirinle katilasmis sutlac hosuma gitmiyor. Sutlacim pudingden biraz kivamlica yani gayet yumusak neredeyse akiskan oluyor. Sivi miktarini ona gore ayarliyorum. Sutlaci pisirip ocaktan aldigimda bir paket vanilya ekliyorum genelde ve harika oluyor. Yalniz bu sutlacin icine portakal ekstresi koydum deneme amacli, cok bir sey fark etmedi gerci.
Sutlacla ilgili bir de anim var. Ankara'da memurken bir kac arkadas ev tutmustuk ve annesiyle bir arkadasimiz ziyarete geldi. Benim her zamanki tatlim sutlac, o siralar deli gibi sutlac yapiyordum. Tesaduf ki arkadasin annesi de sutlac yapmis, getirmisler sagolsun. Herkes benim sutlaclari silip supurmustu, iki sutlac yanyana olmasaydi, sagolsun o teyzemizin sutlacini da yerdik belki :)
Sutlacin icine portakal ekstresi (sanirim portakal aromasi) karistirdim cunku aldigim jolenin portakalli oldugunu saniyordum. Megerse seftaliliymis, o yuzden bir de seftali kompostosu konservesi actim, kaselerin ortasina kucuk dilimler halinde seftaliyi koydum. Once sutlaclarin sogumasini bekledim tabiki. Joleyi paketin uzerinde yazildigi sekliyle hazirladim. Joleyi de sutlaclarin uzerine dokmeden en az yarim saat beklettim. Sutlaclarin uzerine joleyi doktukten sonra buzdolabina kaldirdim. Servis icin ertesi gunu beklemek en guzel sonucu verir, afiyet olsun.
Sutlu tatlilar diyet yapanlar icin tolere edilebilir tatlilar listesinde. Diyetisyenler her zaman, ' tatli yiyecekseniz en azindan sutlu..." diye baslayan cumleler kuruyorlar. Ayrica hatirladigim kadariyla sadece protein uzerine kurulu bir diyet oneren XX doktorun listesindeki tatli da bir joleydi. Ben de bu tatlimin Dilek - Yaren - Ayse ve Aynur tarafindan duzenlenen DIYET ETKINLIGIne uygun olacagini dusunuyorum. Bu etkinligi duzenleyen arkadaslarin hepsine tesekkurler.

JOLELI MUHALLEBI

20 comments:

EZGi :)) said...

çok hoş bir tatlı olmuş.çok lezzetli görünüyor ellerine saglık canım sevgiler

Aynur said...

Merhabalar

öncelikle etkinligimize hazirlamis oldugunuz tarifi haydikizlardiyete@hotmail.com adresine yollarsaniz sevinirim:)

nefis bir sutlac olmus

ellerinize saglik

selamlar

www.aynurdantarifler.blogspot.com

Anonymous said...

selam...sütlaç bu şekilde nefis görünüyor.elinize saglık..sevgiler.

Disalce said...

canım arkadaşım senin püf noktalarını çok seviyorum..faydalı oluyor....

mesela normal pilavın karıştırılmaması gerektiğini nişastayla ilgili olduğunu senden öğrendim...

verdiğin bilgiler için ve tarif için teşekkürler....

pelin said...

nefis bir tatlı olmuş. baharda herkes diyete başlıyor sanırım.bu mevsimin tatlısı oltrak değişik meyvelerle deneyebiliriz değil mi?

Anonymous said...

slm...
ellerinize saglik tatli harika gorunuyor
guzel bir hafta dilerim...

www.yenitadlar.blogcu.com

Leziz Sofralar said...

Sütlac her türlü nefis oluyor mesela marmelatli,cevizli,tarcinli ama jöleli hic denememistim eminim oda nefis olmustur kesinlikle böylesinide deneyecegim canim ellerine saglik sevgiler...

Anonymous said...

Tatlın çok hoş olmuş. Ellerine sağlık. Benim kızım 5 yaşında. İştahlı bir çocuk değil ama abur cubur düşkünü de değil. Ben de onu elimden geldiğince sağlıklı beslemeye çalışıyorum. Ispanaklı pilavı küçükken annem bize yapardı. Biz de çok severdik. Şimdi kızım da seviyor. Genellikle çocuklar seviyor bu yemeği. Sen de dene umarım senin oğluşun da sever. Hemşerim demişsin, sen nerelisin? Memleketten kucak dolusu selam ve sevgiler...

Feyza Fidan said...

Şefimmm, bayılırım sütlaca, dediğin gibi bende kısık ateşte en az 1 saat karıştırarak yaparım sütlacı..Çıkan nişasta enfes bir kıvam veriyor böylece..
Meyveli sütlaç ise apayrı bir olay, süpersinnn..İlk fırsatta deniyecem..
Kocaman öptüm Şefim :)

emineninemekleri said...

Canim Nagehanimcim, yorumun icin ziyaretin icin coooooooookkkkkk tesekür ederim canim benim. Ah keskelerim yakin olsasda sana hemencik tatiri versem !!!!!
Umarim yine görüsürüs...........
Kocaman öpüyorummmmmmmmmmmmm
Emine

♥ Suzi ♥ said...

Bana uğrayıp yorum bıraktığın için çok teşekkürler....Sütlaç çoooook güzel görünüyor,sevgiler...

pelince said...

Çok güzel olmuş sütlaç,Evde yaptıklarımıza ölçü bulmak bazen zor oluyor..El ayarı diye bir şey var çünkü,keza herkese göre değişiyor.
Bilgiler için teşekkürler..

Sevgiler

DİDEM ÖZCAN said...

Danile Efe'min anneciğiiii,

Bu bilgiler gerçekten de çok faydalı oluyor, teşekkürler canikom..

Sütlaç ve üstünde jöle harika bir fikir, ellerine sağlık hayatcım,

Sımsıcak sevgiler....

Anonymous said...

merhabalar;
bloguna ilk defa geliyorum sanırım.çok değişik bir tarif olmuş.diğer tariflerinize de şöyle bir göz attım; eğitimli olmak başka bişey belli oluyo yani..kursa gittiğinizi okudum profilden:)) ellerine sağlık.
sebilay.

NiNo said...

ay havuclu kekte bu sutlacta enfes gorunuyor ellerine saglik canim

Baharcicegi said...

Sütlaci cok severim, seftalili jolesiyle hic yemedim ama eminim nefis aromatik olmustur,eline saglik canim

meleginmarifetleri said...

Süper görünüyor ellerine sağlık hoşaçakl

gezgincigencler said...

sütlac harika olmuş canım.o kadar değişik tatlara daldık ki blog sayesinde geleneksel tatlımızı da unuttuk gitti.en kısa zamanda telafi etmek umuduyla seninde ellerine sağlık..

sevgiler

ayşegül mutfakta said...

merhaba nagehancım
sütlaçı çok seviyorumama böylesini görmemiştim mutlaka denemek isterim hoş olmuş eline sağlık!
(bu arada sen adanalımısın kardeşim hemşeriyiz babadan taraf bende düziçiliyim yani babam :)

Mutfak Havlusu said...

ilginç birşey bu hoşuma gitti

amma velakin son yakın plan çekimle olan fotoğraf çok güzel olmuş fotoğraf içinde bu güzel tarif içinde hem teşekkürler hemde ellerinize sağlık..