Monday, February 11, 2008

SEBZELI DANA KABURGA / BRAISED BEEF SHORTRIBS

Braised beef shortribs

MALZEMELER:
* Kemikli dana sirti (yani Turkcesi boyle bir sey herhalde)
* 1 orta boy sogan
* 2 orta boy havuc
* 2 orta boy beyaz havuc
* 2 adet kereviz sapi
* 4 dis sarmisak
* Sebze suyu
* Tuz ve karabiber, siviyag

YAPILISI:
* Etleri yumusak pisirmek icin bir yontem bu, fakat evde uygulanmasi pek tavsiye edilmiyor. Tenceremizi ocaga aliyoruz, ki ancak celik tencereyle oluyor. Tencereyi bir sure yuksek ateste isitiyoruz. Gerekli miktarda siviyagi koyup (2-3 kasik) hic bekletmeden etleri atiyoruz. Bir yuzunun iyice pistigine emin olduktan sonra diger yuzunu ceviriyoruz. Butun her tarafini guzelce pisiriyoruz.
* Etleri ayri bir tabaga aliyoruz. Kucuk dogranmis soganlari soldurtuktan sonra, iri dogranmis sebzeleri aliyoruz tencereye.3-5 dk onlari da ceviriyoruz. Hafif bir pisme saglandiktan sonra, etleri yeniden tencereye aliyoruz, sebzelerin arasina gomuyoruz.
* Etleri tam kapatmayacak kadar sebze suyu ekliyoruz. Tuz ve karabiberi ekliyoruz, tencerenin kapagini kapatip 175 C firinda pisiriyoruz.Arada kontrol etmek gerekiyor, etler tam pismemis ve suyu cekilmesse yeteri kadar yeniden su eklenip firina vermek gerekiyor. Bu yemegin pisip pismedigini ancak etleri bicakla ya da catalla kontrol ederek anlayabiliriz, sebzeleri kontrol etmek yaniltici sonuc verir. Patates puresiyle servis ediyoruz.

Bu et pisirme yontemini evde yapmayi tavsiye etmiyorlar cunku , tencereden / tavadan alev fiskirabilir. Bu yontemle ilk gunlerde tavuk pisirdik, tavayi gercekten cok , yaklasik 15 dakika kadar, bos olarak isitmistik, yagi koyar koymaz , alev aldi. Bunun da cozumu olarak hemen yanindaki ayni boyutlardaki diger tavayi alev alan tavanin uzerine kapattik. Endustriyel mutfaklarda her zaman yangin riski oldugu icin, ona gore gerekli ekipman var, bu yuzden bu tur kucuk alevlerden korkulmuyor. Bu dedigim yontemi baska malzemeden tencerelerle denemeyin, ozellikle teflon tencereyle kesinlikle. Teflonu bos isitirsaniz, butun teflon kaplamasi dokulur.

Bu yontemle et pisirirken, bana etler yaniyor gibi gelmisti ama sonuc mukemmel. Etler yumusacik oluyor. Bu yontemle biftek de pisirdik, biftegi kizdirilmis yagda cevirdikten sonra , tepsiye yagli kagit koyup firina verdik, Yani hic su eklemeden, o sekilde de et cok yumusak oldu.

3 comments:

Disalce said...

et pişirme yöntemini çok sevdim...bende yanıma gerekli ekipmanı alıp deneyeceğm....

ellerine sağlık..ne kadar güzel görünüyor..ellerine sağlık....

Feyza Fidan said...

Ay bu tarifte harika yaaa..Senin şef acayip hakkaten benim şefte süper hani :))))
Ellerine sağlık..
Bu arada benim pırasamda limon var ayolll :((
En son servis öncesine yazmışım ya bol limon deyiii..

Cafe Gusto said...

Değişik bir yöntem ama sonucu güzel olmuş.Ellerine sağlık...sevgiler...